Verdens bedste bibliotek – er jeres bibliotek kandidat?

Skrevet af

Hellen Niegaard

9 marts, 2022
Download hele magasinet som pdf:

Prisen Public Library of the Year indkalder forslag for 2022. Potentielle kandidater kan ansøge til og med den 29. april i år. Hvad skal der til?

Potentielle kandidat-biblioteker skal være åbnet mellem januar og december 2021 og kunne leve op til en række kvalifikationskrav. For at være valgbar skal biblioteket enten være nybygget eller indrettet I bygninger, der ikke før har været anvendt som bibliotek. Byggeriet skal desuden bl.a. være i verdensklasse, når det gælder kombination åben og funktionel arkitektur henholdsvis kreative IT-løsninger og løsninger målrettet lokal kultur.

Ansøg og se de detaljerede krav https://www.ifla.org/ifla-systematic-public-library-of-the-year-2022/ .

Deichman – sidste års vinder af Public Library Award
IFLA, den internationale biblioteksorganisation International Federation of Library Associations, uddeler hvert år prisen i et samarbejde med Systematic. ”En smuk og imponerende bygning, et fyrtårn for fremtidige biblioteksbyggerier”, fremhævede Jakob Lærkes, formand for prisens jury, da vinderen af prisen blev offentligjort i 2021. Deichman Bjørvika, åbnet juni 2020, som Lund Hagem Architects står bag, opfylder på flere måder prisens kriterier både når det gælder arkitektur, bæredygtighed og teknologiske løsninger. Lærkes, der udover at være juryformand til hverdag er chef for bibliotekerne i Gladsaxe Kommune og faglig næstformand i Danmarks Biblioteksforening, beskrev biblioteket som ”et nyt paradis for bøger og læsning, samtidig med at det indeholder avancerede teknologiske løsninger. Deichman Bjørvika viser, hvordan biblioteker kan fungere som institutioner, der bringer mennesker sammen i byer, byer og lokalsamfund", sagde han. Med sit fuldautomatiske bogsorteringssystem får bibliotekets medarbejderne mere tid til for eksempel kuratering og formidling.

Om prisen
Public Library of the Year blev for første gang uddelt i 2014 i august i Lyon af Slots- og Kulturstyrelsen som en del af daværende Modelprogram for folkebiblioteker i et samarbejde med bibliotekssystemleverandør Systematic. Prisen på aktuelt 5.000 US$ sponseres af Systematic og blev fra 2018 en officiel IFLA-pris. Tre IFLA-komitéer samarbejder om prisen: Public Libraries, Metropolitan Libraries og Library Buildings and Equipment. Prisen uddeles i forbindelse med årets verdenskongres WLIC, der i  2022 afholdes i Dublin, Irland, den 26. – 29. juli.

Regeringen er i arbejdstøjet… holder løfterne?

Trods kun relativt få måneder bag sig kan ingen sige, at regeringen ikke er trukket i arbejdstøjet, som lovet ved tiltrædelsen i december 2022. En del meningsdannere og andre ...

Paw Østergaard Jense, formand for Danmarks Biblioteksforening, 2022 -

Kære kulturminister, tillykke med jobbet

LEDER Der er megen ære i at være minister for kultur. Jakob; du har været ude og titulere dig selv som minister for demokrati og dannelse. Det er stærkt og det forpligter. ...