Verdens bedste løsninger

Skrevet af

30. september, 2020

Ballerup Bibliotekerne står bag ny videnfestival om FNs verdensmål.

Lørdag den 23. november 2019 var en særlig dag på Ballerup Bibliotek. Det var kulminationen på flere måneders arbejde med at udvikle en videnfestival om FNs verdensmål i biblioteksregi.

I 2015 vedtog FN 17 verdensmål for bæredygtig udvikling. Regeringen herhjemme og KL har forpligtet sig til at samarbejde om at opfylde verdensmålene. Og kommuner i hele Danmark arbejder på at integrere målene i deres arbejde. Samtidig arbejder både uddannelsessteder, virksomheder, foreninger og mange andre med verdensmålene.

Med støtte fra Slots- og Kulturstyrelsens udviklingspulje afholdt biblioteket over to dage festivalen Verdens Bedste Løsninger,som med nogle af landets skarpeste oplægsholdere og en række forskellige vinkler på FNs verdensmål udfoldede, inspirerede og diskuterede, hvordan vi som borgere – i fællesskab og som enkeltpersoner – kan gøre verdensmål til hverdagsmål.

Koncept og forløb
Som en del af projektet gennemførte Ballerup Bibliotek op til festivaldagene et læringsforløb i samarbejde med Borupgaard Gymnasium, Coding Pirates, MIT i USA og DTU Space.

Forløbet gik ud på, at ‘almindelige’ borgere uden ekspertbaggrund kunne bygge og opsætte demo-satellitter og således på en håndgribelig måde erhverve sig viden om klimaforskning og satellitteknologi.

Festivalen Verdens Bedste Løsninger forløb over to dage:

• Fredag den 22.11. inviterede biblioteket alle 2.g’ere fra det lokale gymnasium til verdensmålsdag. Dagen bød på masser af inspiration og spændende oplægsholdere, inden eleverne selv skulle arbejde med innovation om verdensmål. I løbet af dagen deltog ikke færre end 400 gymnasieelever.

• Lørdag den 23.11. var den åbne festivaldag, hvor biblioteket blev fyldt med vidende og inspirerende oplægsholdere og et engageret publikum.

Oplevelser og vidensformidling
Idéen med den åbne festivaldag var at skabe en dag, som udover at give ny viden og inspiration også var en rigtig god oplevelse med masser af aktiviteter, trylleri, tempo, god mad og afslappet stemning. Bibliotekets overetage blev næsten ryddet for reoler, og en scene blev bygget op midt i rummet, så publikum sad rundt om oplægsholderne. Området var pyntet op med behagelige siddemøbler, kulørte tæpper, lyskæder og hyggelige lamper fra den lokale Røde Kors-butik, og med de ret enkle greb blev det lidt anonyme biblioteksrum omdannet til en frodig fe-stivalplads.

I løbet af dagen kunne publikum bl.a. møde fhv. klimakommissær Connie Hedegaard, biolog Morten D.D. Hansen, kok og neurogastronom Rasmus Bredahl,  hverdagsaktivist Signe Wenneberg, skralder Fabian Vennekilde, modeekspert Laura Lava, havbiolog Julie Larsen og futurist Denis Rivin.

For borgere uden billet til festivalen var der også masser at opleve. Hele programmet blev live-streamet til bibliotekets café-område, hvor man kunne kigge med over en kop kaffe. Og både uden for og inde i biblioteket var der udstillinger, der på forskellig vis perspektiverede verdensmålene, workshops for børn og børnefamilier, satellitbyggeri, bæredygtige opfindelser fra DTU og meget mere. 

Biblioteket er byens mødested
Spørger man, hvorfor sådan en videnfestival skulle foregå på biblioteket, er svaret, at biblioteket er byens naturlige mødested og samlingspunkt for unge og gamle, højtuddannede og ufaglærte, politikere og borgere, forskning og fritid. Og det er et hus, som hver dag arbejder dedikeret på at give alle borgere inspiration og handlekompetencer til de valg, de skal træffe i deres hverdag.

Et af videnfestivalens delmål var netop at bygge bro mellem forskellige sektorer og være den arena, hvor bibliotek, befolkning og uddannelsessteder kan mødes. En væsentlig årsag til, at så stort et projekt kunne realiseres var da også det stærke lokale engagement fra byens foreninger, frivillige og en lang række andre samarbejdspartnere i og uden for Ballerup.

Festivalen Verdens Bedste Løsninger blev en utvetydig succes med omkring 200 begejstrede deltagere til lørdagens program. Der rejste sig nærmest en flodbølge af ros og varme fra deltagerne efter festivalen, og her på Ballerup Bibliotek er vi overbeviste om, at man med Verdens Bedste Løsninger har fat i et helt rigtigt format.

■ I foråret 2020 inviterer Ballerup Bibliotekerne til videndelings-workshop, hvor interesserede biblioteker kan komme og høre om erfaringerne med videnfestivalen.

Verdens Bedste Løsninger er arrangeret i samarbejde med AOF Vestegnen, DTU, Borupgaard Gymnasium, Grantoftegaard, 2030NOW, Ballerup Musik- og Kulturskole, Vognporten og Chora 2030 og støttet af Slots- og Kulturstyrelsens udviklingspulje.

 

Tekst & fotos: HELLE TROLLE-CHRISTENSEN, Ballerup Bibliotekerne

2025: Pejling af fremtiden

Hvilken dagsorden tegner sig kulturpolitisk og bibliotekspolitisk i valgåret KV25?

Hvad kan biblioteket gøre for unge?

Biblioteket tilbyder mulighed for at blive klogere på ens egne muligheder. Det gør kultur i det hele taget.

Finanslov med skrænter

“600 millioner til kulturen de næste fire år” var det glade budskab fra Kulturministeren, da finanslovsforslaget for 2025 blev præsenteret.

Vejle: Nyt fyrtårn og demokratisk samlingssted

Planen er at skabe Danmarks bedste børnebibliotek og forbinde bymidten med byens nye grønne bydel Ny Rosborg.

Set fra MIN stol: Giv kulturen den plads, den fortjener

Det er på tide at give kulturen den plads, den fortjener. Kulturen er ikke en luksus, vi kan tillade os at overse.

Er vi berøringsangste i forhold til AI

Vi skal omfavne AI i bibliotekssektoren og tænke os ind i en rolle, så vi understøtter eleverne og de studerende i at bruge den kunstige intelligens

Når teknologien fragmenterer demokratiet

Bibliotekerne kan tilbyde borgerne et sted, hvor information ikke er drevet af algoritmer, men af etiske principper om oplysning og dannelse

Det Kgl. Bibliotek viser vejen til viden

Vejen frem er ikke at forsøge at bevise, at bogen er overlegen i forhold til skærmen. Opgaven er at vise, at den trykte bog fortsat kan noget