Vi elsker cykling – reportage fra Roskilde Litteraturfestival

Digteren Victor Boy Lindholm (th) fortalte Christian Lauersen om, hvordan han er nødt til at cykle for at kunne skrive. Foto: Ty Strange.

Skrevet af

Amanda Ørtoft Rasmussen

27 juni, 2022
Download hele magasinet som pdf:


Tre forårsdage i maj bød på en helt særlig, gul stemning på Roskilde Bibliotek. Allerførste udgave af Roskilde Litteraturfestival løb – eller snarere cyklede – nemlig af stablen den 19.-21. maj. Temaet for festivalen var ’Vi elsker cykling’– naturligvis med masser af Tour de France-referencer som optakt til Tour-starten i Roskilde til juli. 

Roskilde Bibliotekerne kickstartede Danmarks gule cykelår med en helt ny litteraturfestival for børn og voksne. Det blev til tre dage med cykling, litteratur og fællesskab – og masser af hygge i biblioteksrummet, Bibliotekshaven og Kreativt hus for børn. Tour de France starter i Danmark i dagene 1.3. juli 2022: Med enkeltstart i København den 1. og derefter køres hhv. Roskilde-Nyborg og Vejle-Sønderborg inden touren fortsætter Frankrig rundt.

Prologen

Under alle tre dage dykkede festivalen ned i cykelsportens verden for at undersøge, hvad der sker, når litteraturen møder de store dramaer på to hjul sammen med en lang række litterære, sportslige og musiske gæster. Vi elsker litteratur, cykling og fællesskab!

Under en mørk, truende himmel gjorde hele biblioteket nervøst klar til den store prolog torsdag, som det hedder på cykelsprog, der skulle foregå udenfor i Bibliotekshaven. Heldigvis blev Roskilde skånet for den ellers lovede forårsregn, solen brød igennem og tre børnekor fra byen sang festivalen ind med sange om cykler og forårsdage. Herfra gik det strålende videre med åbningstale, hyggesnak, bobler og kransekage til franske toner i det smukt pyntede biblioteksrum, hvor man kunne opleve en række særligt udvalgte og helt unikke fotos af den verdensberømte, irske fotograf Karen M. Edwards, der har bevæget sig fra en karriere i modebranchen til at fotografere de store Grand-tours. Roskilde Lokalhistoriske Arkiv havde også fundet en række fotos frem fra billedarkivet Fototeket, der viste Roskildes borgere på to hjul gennem tiden.

Efter den vellykkede og hyggelige prolog, fortsatte gæsterne til Musikscenen, hvor Cykeldrengene, der har cyklet jorden rundt som de yngste nogensinde, trillede forbi for at dele ud af deres oplevelser som vindere af DR’s ’Alene i vildmarken’ – og hvorfor cykling for dem er lig med frihed. Aftenen blev rundet af med besøg af Weekendavisens Joakim Jakobsen, der tog publikum med på en historisk rejse til Grand Tour’en over dem alle.

Allerede torsdag formiddag summede både biblioteket og Kreativt hus for børn Algade 31, af liv, da festivalen indledtes med et omfattende program for de lokale institutioner, hvor børnene for eksempel kunne se cykelfilm, male med cykeldæk, lave, lære og høre historier om Cykelmyggen og andre insekter sammen med en børnebibliotekar og en biolog.

Franske toner og gode historier

Lørdag kulminerede med masser af glade gæster, nogle helt fra Odense, summede biblioteket, Bibliotekshaven og det kreative hus for børn ekstra meget på festivalens sidste dag. Den sidste etape af festivalen bar præg af store idoler og masser af kreativitet. Heriblandt lagde cykelhelten Jesper Skibby vejen forbi, og i samtale med Tonny Vorm fortalte han om livet på landevejene, stærkt efterfulgt af sportsjournalist på TV2 Sanne Jakobsen, der også kunne fortælle røverhistorier fra det franske.

Digteren Victor Boy Lindholm (foto) indtog også scenen, og i samtale med biblioteks- og borgerservicechef Christian Lauersen fortalte han om, hvorfor han må cykle for at skrive og om, hvordan han har cyklet sig ud af en livskrise. Et andet kendt ansigt var journalist og ivrig læser Cecilie Frøkjær, som præsenterede og anbefalede bøger, der ligesom cykelrytternes ekstreme oplevelser med vilde sejre og svidende nederlag, sender læseren helt op på de følelsesmæssige bjergtinder og ned i skyggedalene.

Også podcastvært og tidligere cykelrytter Per Bausager var forbi for at tale om cykelløb med stjernefotografen Karen M. Edwards, der havde taget turen fra det irske for at præsentere sine dramatiske billeder fra cykelsporten på biblioteket. Den franske festivalstemning kulminerede, da DJ Mademoiselle Jekel præsenterede franske toner for gæsterne, der med et glas vin og lidt ost i hånden kunne drømme sig væk til sommeraftener i Provence.

Roskildes børn og deres voksne var naturligvis også med til at male biblioteket gult om lørdagen. Med afsæt i Cykelmyggen Egon kunne de lave masser af kreaaktiviteter, designe deres egne tour-etaper og ikke mindst danse til koncerter, hvor det blev undersøgt, om man mon kan spille god musik på en cykel som instrument? Svaret på det, vil forblive i Roskilde.


AMANDA ØRTOFT RASMUSSEN, studentermedhjælper, Roskilde Bibliotekerne.
Fotos: Ty Strange

SVM-regeringen og kulturen

Den ny regering har sine første 100 dage bag sig. Hvad er dens mål for kulturen – står vi foran en regulær storhedstid, nye penge og et styrket politisk fokus? Kigger man ...

Rusland er en kulturnation

LEDER Det er nu et år siden den russiske invasion af nabolandet Ukraine tog sin begyndelse. Heldigvis er krigen en fiasko for Rusland. Med hjælp fra nye og gamle venner i Vesten ...