Vi har brug for at tale og mødes med hinanden

Skrevet af

Steen Bording Andersen

15 juni, 2017

Terror, som den vi senest har set i Manchester og London, sætter vores fundamentale tillid og vores demokrati på prøve. Vi er for langt fra hinanden, og lever i vore egne sociale mediebobler. Oven i det har vi Fake News, som i den grad gør, at vi kommer i tvivl om, hvor vi har hinanden.

Her spiller biblioteket en vigtig rolle. Eller vil i alle tilfælde kunne gøre det, hvis politikere og borgere bliver opmærksomme på, hvad bibliotekerne egentlig kan. For bibliotekerne er det naturlige omdrejningspunkt for samtalen og mødet mellem os, der lever i Danmark. Derfor satser Danmarks Biblioteksforening nu på to kampagner: En demokratikampagne i uge 41, som optakt til valget i november samt den aktuelle kampagne om Fake News.

DB har taget initiativ til, at alle landets folkebiblioteker sammen skaber en fælles biblioteksuge. I år med temaet DEMOKRATI i uge 41 som optakt til kommunalvalget i november. Lige nu vil 85 kommuner være med. Vi håber, at flere kommer med. Vi skal have alle kommuners biblioteker med deres forskellige lokale tilgange i spil og til at spille sammen. Så vi opnår stor gennemslagskraft ved, at vi alle sammen laver en indsats samtidig.

Vi har valgt at varme op til Biblioteksugen med et Fake News tema og en masse forskellige tiltag. Og vi er i fuld gang. 

Udfordringen her er, at nyhedsstrømmen går stadig stærkere, og også i medieverdenen er der en tendens til, at det væsentligste nyhedskriterium er at udkomme først. Ud fra devisen “del eller dø” er det ikke altid kildekritik og tjek af fakta, der står først på dagsordenen. Derfor skal den deltagende, den demokratiske medborger, have viden og redskaber til selv at kunne gennemskue falske nyheder.

Her spiller bibliotekerne også en væsentlig rolle som dem, der har redskaberne til at tjekke Fake News og klæde borgerne på til selv at kunne gøre det. På den vis kan vi måske endda kalde biblioteket ”den femte statsmagt”, som stedet der i den livslange læring klæder borgerne på til at være de aktive deltagende medborgere, som ikke kun har adgang til information, men også har evnen til at bruge og gennemskue den.

Derfor har Danmarks Biblioteksforening udviklet en guide, Sådan spotter du Fake News, lavet som plakat, bogmærker og flere småfilm, som bibliotekerne kan bruge lokalt. Og vi kan se, at en del bruger dem i samarbejde med skoler, uddannelsesinstitutioner og de mange andre, som har behov for at kunne spotte de falske nyheder.

Det kommer I til at høre meget mere om i tiden fremover. Hvis vi alle råber i kor, er jeg helt sikker på, at endnu flere vil få øje på bibliotekernes betydning for demokratiet. Også når først valgkampen går i gang!

 

Af Steen Bording Andersen (A), formand for Danmarks Biblioteksforening. Leder bragt i ’Danmarks Biblioteker’ nr. 3, 2017.

 

Af Steen Bording Andersen (A), formand for Danmarks Biblioteksforening. Leder bragt i ’Danmarks Biblioteker’ nr. 2, 2017.

 

SVM-regeringen og kulturen

Den ny regering har sine første 100 dage bag sig. Hvad er dens mål for kulturen – står vi foran en regulær storhedstid, nye penge og et styrket politisk fokus? Kigger man ...

Rusland er en kulturnation

LEDER Det er nu et år siden den russiske invasion af nabolandet Ukraine tog sin begyndelse. Heldigvis er krigen en fiasko for Rusland. Med hjælp fra nye og gamle venner i Vesten ...