Viden & Udvikling: Sammentænk biblioteker, borgere og samfund lød parolen på IFLA 2014

Skrevet af

13. oktober, 2014

I alt 132 lande var repræsenteret ved dette års IFLA-konference i Frankrig, som også har udråbt 2014 som bibliotekernes år. Fra Danmarks Biblioteksforening deltog formand Steen B. Andersen (A), 1. næstformand Hanne Pigonska (V) og faglig næstformand Kirsten Boelt samt direktør Michel Steen-Hansen og chefkonsulent og redaktør Hellen Niegaard.

IFLA (International Federation of Library Associations & Institutions) er bibliotekernes internationale stemme og taler deres sag i forhold til FN, UNESCO og WIPO (World Intellectual Property Organization) m.fl. Danmark har været medlem siden organisationen blev født tilbage i 1927.

“IFLA er en enestående anledning til at følge med i, hvad der rør sig internationalt og til at høre spændende og givende indlæg. Men først og fremmest er IFLA for mig en oplagt anledning til at møde mennesker, og drøfte det, der brænder på lige nu. Danmarks Biblioteksforening mødtes bl.a. med IFLA’s vicegeneralsekretær Stuart Hamilton og Ellen Broad, ophavsretskonsulent, for at drøfte arbejdet med at få videreudviklet og tilpasset gældende lovgivning til den digitale hverdag, bibliotekerne har i dag. Derudover vendte vi så også IFLA-deklarationen til FN, som Danmarks Biblioteksforening naturligvis bakker op om,” siger Steen B. Andersen.

På spørgsmålet om hvorfor DB ikke – som mange andre organisationer – straks underskrev den, siger formanden med et bredt smil. “I DB tror vi faktisk på demokrati og medindflydelse, så selv om vi umiddelbart kunne være enige i deklarationens intentioner, så skulle vi først have den op på vores efterfølgende forretningsudvalgsmøde.”

Poster Sessions
Ud over en stor professionel udstilling på omkring 1.100m2 med et væld af nye produkter fra informations- og biblioteksleverandører, franske og internationale, var der også i år mulighed for at besøge flere hundrede Poster Sessions. Miniudstillinger, hvor fagfolk kan præsentere egne lokale/nationale projekter og nye initiativer. Blandt de danske var Lotte Hviid Dyhrbye med Tænketanken Fremtidens Biblioteker.

2025: Pejling af fremtiden

Hvilken dagsorden tegner sig kulturpolitisk og bibliotekspolitisk i valgåret KV25?

Hvad kan biblioteket gøre for unge?

Biblioteket tilbyder mulighed for at blive klogere på ens egne muligheder. Det gør kultur i det hele taget.

Finanslov med skrænter

“600 millioner til kulturen de næste fire år” var det glade budskab fra Kulturministeren, da finanslovsforslaget for 2025 blev præsenteret.

Vejle: Nyt fyrtårn og demokratisk samlingssted

Planen er at skabe Danmarks bedste børnebibliotek og forbinde bymidten med byens nye grønne bydel Ny Rosborg.

Set fra MIN stol: Giv kulturen den plads, den fortjener

Det er på tide at give kulturen den plads, den fortjener. Kulturen er ikke en luksus, vi kan tillade os at overse.

Er vi berøringsangste i forhold til AI

Vi skal omfavne AI i bibliotekssektoren og tænke os ind i en rolle, så vi understøtter eleverne og de studerende i at bruge den kunstige intelligens

Når teknologien fragmenterer demokratiet

Bibliotekerne kan tilbyde borgerne et sted, hvor information ikke er drevet af algoritmer, men af etiske principper om oplysning og dannelse

Det Kgl. Bibliotek viser vejen til viden

Vejen frem er ikke at forsøge at bevise, at bogen er overlegen i forhold til skærmen. Opgaven er at vise, at den trykte bog fortsat kan noget