Årets Gates-Pris gik til et netværk af e-biblioteker i Sri Lanka

Skrevet af

Per Nyeng

13 oktober, 2014

Bill and Melinda Gates særlige bibliotekspris – Access to Learning Award (ATLA) – er i år gået til The e-Library Nenasala Program i Sri Lanka. Et af regeringen etableret net af e-biblioteker, som har til formål at styrke digitale færdigheder og fri adgang til information via computere og internet i landets fjerne og ofte meget fattige landområder. Prisen på 1 mio. US dollars uddeltes i forbindelse med den internationale biblioteksforening, IFLAs årskongres i Lyon i august.

Nenasalas-bibliotekerne har oftest til huse i religiøse institutioner – buddhistiske og hinduistiske templer, muslimske moskeer og kristne kirker. Men er åbne for beboerne i de omkringliggende områder uanset religiøst tilhørsforhold eller social status.

Prisen vil ifølge modtagerne blive brugt til at forbedre Nenasalas hardware, introducere tablets, der kan udlånes til borgerne samt udvikle et undervisningsrelateret software til børn i afsides dele af landet, hvor kompetente lærere ofte savnes.

Det var 15. og også sidste gang, ATLA uddeltes. Første prisuddeling fandt sted i år 2000, og siden da er ca. 14 mio. US dollars blevet tildelt biblioteker, nonprofitorganisationer og initiativer i 15 lande. Blandt de tidligere prismodtagere er Helsinki stadsbibliotek og Aarhus Kommunes Biblioteker, men ellers er prisen hovedsageligt gået til institutioner og e-baserede aktiviteter i den tredje verden.

Digitaliseringen af bogmarkedet tager til

Årsrapporten for 2022 fra Kulturministeriets bogpanel viser, at e-bøger og lydbøger er i vækst, uanset om man ser på produktion, distribution eller forbrug. Fra 2020 til 2021 ...

Hver 5. dansker i digitalt limbo

Vi må stille krav til en demokratisering af teknologiudviklingen. Godt nok er Danmark udråbt til verdensmester som digitaliseret land men vores løsninger og systemer efterlader ...