Årets litterære stjerneskud er fundet

Skrevet af

Danmarks Biblioteksforening

25 februar, 2016

De ansatte på landets biblioteker har sat navn på årets litterære stjerneskud – og dermed på vinderen af Bibliotekernes Forfatterpris 2016. Æren og de 50.000 kr. tilfalder Stine Pilgaard, som formanden for Edvard Pedersens Biblioteksfond, Annette Brøchner Lindgaard, betegner som et frisk pust i den danske litteraturverden.

”Jeg kendte ikke Stine Pilgaards bøger i forvejen, men det er længe siden jeg har læst noget, der er så meget spot on spidder tilværelsen her i Danmark i disse år. Humor, smerte, glæde, bekymring, kærlighed og alle mulige nære ting, som får en til at reflektere over egne og andres menneskelige sider på godt og ondt”, udtalte Brøchner Lindgaard ved prisoverrækkelsen, som fandt sted på Danmarks Biblioteksforenings Kulturkonference i Flensborg, torsdag d. 25. februar.

Motiveringstalen for prisvinderen blev holdt af Lise Vandborg, redaktør på Litteratursiden.dk, som betegnede Pilgaards forfatterskab som både humoristisk, personligt og charmerende:

”Stine Pilgaard og hendes to romaner ikke som en landevej uden kroer. Der er masser af oaser, hvor man kan stoppe op og grine, græde, kigge på stjerner eller nedsvælge en stor fadøl. Det er svært ikke at føle sig ramt af hendes prosa, som er både sarkastisk og til tider tragikomisk. Ikke mindst de ørehængende, næsten berømte oneliners, som både rummer stor humor og alvor, kan nærmest få læseren til at grine af sig selv”, sagde Lise Vandborg blandt andet i ved dagens prisoverrækkelse.

Stine Pilgaard debuterede i 2012 med den lovende og morsomme debutroman ”Min mor siger”. I 2015 fulgte romanen ”Lejlighedssange”, hvor hun i en skarp og satirisk tone skriver om kærlighed og relationer mellem mennesker.

”I Edvard Pedersens Biblioteksfond vil vi gerne bakke op om den nye danske litteratur. Derfor har Fonden i år besluttet at ændre sin Forfatterpris, så den fremover tildeles enten en yngre forfatter eller en af de nyere debutanter – og altså vælges af fagfolk på alle landets biblioteker”, forklarer Annette Brøchner Lindgaard.

Edvard Pedersens Biblioteksfond er en selvejende institution, der har til formål at støtte dansk biblioteksvæsen. Hvert år støtter Fonden for eksempel forsøgsvirksomhed, undersøgelser af særlige områder af dansk biblioteksvæsen, stipendier til studierejser, samt udgivelse af bøger og andre relevante materialer. Yderligere oplysninger om Fonden findes på www.edvardp.dk.

For yderligere oplysninger:
Bibliotekschef Annette Brøcher Lindgaard på 7616 1900
Pressekontakt Pia Herman på 7616 1984

Velkommen til det nye db.dk

Danmarks Biblioteksforenings hjemmeside har fået nyt udseende og en mere enkel struktur. Efter ca. 10 år med den gamle side, har vi frisket designet op, og ikke mindst ryddet op ...

Rammerne på plads for Kulturens Analyseinstitut

Regeringen og aftalepartierne bag finansloven for 2022 er blevet enige om rammerne for et nyt Kulturens Analyseinstitut. Instituttet skal ligge i Roskilde og skal sørge for nye ...