Bibliotekerne hjælper med e-boks og NemID

Skrevet af

2. juni, 2016

Der er igen debat om de digitale offentlige selvbetjeningsløsninger og alle dem, som ikke finder dem så nemme eller naturlige at bruge. Digitaliseringen af det offentlige suser afsted, og det skal jo helst opleves som en forbedret service for alle.

Flere offentlige myndigheder oplever dog også, at en del borgerne ikke læser beskeder sendt til deres e-boks, hvorfor man nogle steder nu er begyndt at supplere med at sende fysiske breve for at være sikre på, at beskederne når frem til borgerne. Men det behøver de måske ikke, hvis nu de griber det rigtigt an.

”Det er nok ikke helt uventet, at en del af befolkningen endnu halser lidt efter det offentlige digitale tog. Både fordi de offentlige løsninger ikke altid er gode nok, eller fordi nogle mennesker simpelthen mangler kompetencerne. I bibliotekerne har vi derfor længe gjort rigtig meget for at hjælpe alle dem som enten føler sig usikre eller af anden grund endnu ikke har fået taget de digitale løsninger til sig.

Biblioteker i hele landet laver rigtig mange kurser i NemID og E-boks for dem, der ønsker det, ligesom der nu også gøres en opsøgende indsats overfor især de unge ude på uddannelsesinstitutionerne, da undersøgelser viser, at det især er de unge som ikke for alvor har taget det offentliges digitaliseringsapparat til sig” siger formanden for Danmarks Biblioteksforening Steen B. Andersen.

Tidligere undersøgelser har vist at mellem en halv og en hel million borgere årligt har opsøgt biblioteket for at få hjælp til brugen af de digitale selvbetjeningsløsninger. Alle borgere i Danmark får oprettet en Digital Postkasse, når de fylder 15 år – men mange har aldrig åbnet den. Og det er som oftest unge, der ikke har set i deres.

Bibliotekerne i en del kommuner tilbyder derfor nu også undervisningsforløb for unge på uddannelse. Det sker allerede i Furesø, Ringsted, Aarhus, Dragør, Fredericia, Frederikssund og andre steder.

”Det er vigtigt at få alle borgere med på digitaliseringstoget, og derfor er det også så vigtigt, at bibliotekerne fortsat arbejder på at tilbyde relevant information og undervisning om brugen af de digitale selvbetjeningsløsninger.” slutter Biblioteksforeningens formand.

 

For yderligere kommentarer, kontakt Danmarks Biblioteksforening
Formand Steen B. Andersen, tlf. 3057 9985, steen.a@aarhus.dk
Direktør Michel Steen-Hansen, tlf. 4030 5230, msh@db.dk

De unge sakker bagud i forståelsen af teknologi

Den teknologiske udvikling kan forstærke uligheden i uddannelsessystemet så det er vigtigt, at folkeskolen er rustet til at undervise eleverne om teknologiforståelse

Regeringen går i kamp mod tech-giganterne

Regeringen vil sammen med en række børneorganisationer arbejde for at skabe en tryg hverdag for børn og unge i en god balance mellem det fysiske og digitale liv.

Søg puljemidler til samarbejder om børns læseglæde samt digital biblioteksudvikling

21 mio. kr. fra 'Udviklingspuljen for folkebiblioteker og pædagogiske læringscentre' er i 2024 øremærket til at udbygge samarbejder om børns læseglæde.

Invitation til konference: Sådan styrer techgiganterne din adgang til viden på nettet

Igen i år er Danmarks Biblioteksforening medarrangør af en konference om digital informationssøgning: ‘Sådan styrer techgiganterne og kunstig intelligens din adgang til ...

Digitaliseringen af bogmarkedet tager til

Årsrapporten for 2022 fra Kulturministeriets bogpanel viser, at e-bøger og lydbøger er i vækst, uanset om man ser på produktion, distribution eller forbrug. Fra 2020 til 2021 ...

Hver 5. dansker i digitalt limbo

Vi må stille krav til en demokratisering af teknologiudviklingen. Godt nok er Danmark udråbt til verdensmester som digitaliseret land men vores løsninger og systemer efterlader ...

Børnene har stemt og vinderen er fundet

Siden den 28. oktober har landets børn og unge kunne stemme til Børnevalget 2021, hvor børnene, ligesom de voksne gjorde det i går, selv har kunne gå til valg på deres ...

Afstemningen er i gang

Voksne, og i særdeleshed politikere, taler rigtig meget om børn og om forhold, der har betydning for børn. Men ofte bliver børnene ikke selv spurgt, og danske børn og unge ...