Bibliotekerne vil ændre biblioteksafgiften til gavn for vækstlaget

Skrevet af

Danmarks Biblioteksforening

27 november, 2015

Danmark Biblioteksforening bakker om Dansk Folkepartis forslag om, at ændre på fordelingen af Biblioteksafgiften. DF foreslår i Altinget , at ”kendte forfattere, der i dag 'scorer kassen' på biblioteksafgiften, fremover skal modtage færre penge. Til gengæld skal flere forfattere have penge for at have bøger på bibliotekernes hylder.”

”Det er helt åbenlyst, at vi skal have ændret biblioteksafgiften. I dag udbetaler staten næsten 180 mio. kroner til de danske forfattere baseret på udregninger i forhold til, hvor mange fysiske bøger, de har stående på de danske biblioteker. Systemet tager til gengæld ikke højde for de mange e-bøger, som biblioteker udlåner, hvilket sandsynligvis har indflydelse på den høje pris bibliotekerne betaler på digitale udlån”, siger formand for Danmarks Biblioteksforening Steen B. Andersen.

Folketinget skal snart behandle forslag til revidering af biblioteksafgiften på baggrund af en udvalgsrapport, som lægger op til, at en meget lille del af biblioteksafgiften fremover skal gå til e-bøger. En pulje som stiger fra 4% til 8% i årene 2018 til 2021. Men allerede i dag afspejler det ikke virkeligheden, og derfor har Danmarks Biblioteksforening som de eneste stillet ændringsforslag til, at afgiften afspejler det faktiske digitale forbrug og digitale virkelighed.

”For os er det vigtigt, at afgiften også understøtter den digitale udvikling, fordi e-bøger giver borgerne en lettere adgang til litterur, og giver bibliotekerne nye muligheder for at formidle litteraturen”, siger Steen B. Andersen, og fortsætter:  ”Hvis ikke biblioteksafgiften afspejler borgernes reelle brug af digitale formater, bliver resultatet af det forældede støttesystem, der alene tilgodeser de fysiske udgivelser, at forfattere ikke ønsker at stille digitale udgivelser til rådighed for bibliotekerne.

E-bøger er nemlig i øjeblikket ikke omfattet af samme undtagelser i ophavsretsloven, som fysiske bøger, hvor bibliotekerne har ret til at købe og udlåne alle udgivelser, som så til gengæld udløser biblioteksafgift i modsætning til e-bøger. Derfor vil vi gerne ændre fordelingen. Vi ser samtidig en stor vækst i e-bogsmarkedet, og vi synes naturligvis at det er alle vækstlag, der får del i kulturstøtten – både fysiske og digitale”.

Dansk Folkeparti har i den aktuelle debat foreslået at revurdere biblioteksafgiftens bagatelgrænse på 2.100 kr. der er for at en forfatter kan få støtte. En bagatelgrænse der betyder, at der er en del forfattere, der ikke får del i støttekronerne, fordi de ikke har ret mange bøger på bibliotekerne.  Samtidig får nogle få forfattere vældig mange penge, f.eks. er der 17 forfattere, der hvert år modtager over 500.000 kr. i forhold til det antal fysiske bøger, de har stående på bibliotekernes hylder.

”Jeg synes det vil være giver mening, at man også ser på den fordeling i forbindelse med, at man skal lave en ny biblioteksafgift” slutter formanden for Danmarks Biblioteksforening Steen B. Andersen.
 

For yderligere oplysninger, kontakt Danmarks Biblioteksforening
Formand Steen B. Andersen, tlf. 30 57 99 85, sba@byr.aarhus.dk
Direktør Michel Steen-Hansen, tlf. 40 30 52 30, msh@db.dk

Velkommen til det nye db.dk

Danmarks Biblioteksforenings hjemmeside har fået nyt udseende og en mere enkel struktur. Efter ca. 10 år med den gamle side, har vi frisket designet op, og ikke mindst ryddet op ...

Rammerne på plads for Kulturens Analyseinstitut

Regeringen og aftalepartierne bag finansloven for 2022 er blevet enige om rammerne for et nyt Kulturens Analyseinstitut. Instituttet skal ligge i Roskilde og skal sørge for nye ...