Bibliotekernes betydning for et sikrere, grønnere og friere Norden

Skrevet af

16. september, 2024

De fælles nordiske biblioteksforeninger har henvendt sig til Nordisk Ministerråd med følgende statement vedrørende den vitale rolle, som biblioteker spiller i regionen.

“Det svenske formandskab for Nordisk Ministerråd 2024 ønsker at gøre Norden mere sikkert, grønnere og friere og hjælpe det med at blive den mest bæredygtige og integrerede region i verden.

Visionen for FN’s verdensmål for bæredygtig udvikling er af central betydning i denne sammenhæng, da princippet om “Leave no one behind” i verdensmålene også er fundamentet for bibliotekerne.

Vi vil gerne fremhæve, hvordan biblioteker kan støtte denne indsats.

• Læsning som en grundlæggende færdighed er nødvendig for at blive en demokratisk deltagende borger i et demokratisk samfund og for at sikre lige livschancer for alle nordiske borgere. Folkebibliotekerne i de nordiske lande støtter øget læsning ved at møde de yngste børn og deres forældre, og dernæst gennem hele livet til de ældste, der har brug for at få deres bøger leveret direkte hjem.

• Hele Norden skal trives. Bibliotekerne er det mest udbredte demokratiske og sociale rum i både byerne og på landet. I mange kommuner er det den eneste kulturelle institution. Folkebiblioteker er unikke som et sted, hvor indbyggerne kan opholde sig i et trygt miljø og møde andre – gratis.

• Ikke hele den nordiske befolkning er digitalt inkluderet. Mange har brug for støtte til at blive en del af den digitale verden. Folkebibliotekerne bidrager ved at tilbyde vejledning for at mindske den digitale kløft og øge medie- og informationskompetencen. For mange mennesker er bibliotekernes adgang til wifi, computere og scannere også vigtig, og for nogle er det det eneste sted, hvor de kan blive digitalt inkluderet.

• Folkebiblioteker styrker borgernes demokratiske kompetencer gennem adgang til medier, så folk kan danne deres egne meninger. Gennem en velfungerende, retfærdig ophavsret kan biblioteker fortsat levere veje til information, innovation, viden og kultur.

Folkebiblioteker, skolebiblioteker og forskningsbiblioteker spiller en afgørende rolle i at sikre en national bevidsthed og parathed. De bidrager ved at give adgang til information, fremme kritisk tænkning, kritisk læsning og skabe en informeret befolkning, der kan skelne mellem falske nyheder og reagere effektivt på nødsituationer.

Alle typer af biblioteker er vigtige for borgerne gennem hele deres liv og de forskellige udfordringer, de møder. For at kunne opfylde disse krav opfordrer vi de nordiske ministre til at sikre, at bibliotekerne får tilstrækkelig finansiering, og at bibliotekerne har lovgivning, der understøtter dem.”

Søg pulje til Grundlovsfest

I 2025 kan du ansøge om op til 3.000 kroner til din fest. Puljen er åbnet den 1. oktober.

Venstres kulturordfører vil fjerne benspænd i kulturlivet

“Vi har glemt, at kulturen var det, der kom først – den er grundlaget for vores velfærdssamfund"

Folkebiblioteket skal være med til at skabe medborgerskab for alle

Ny undersøgelse viser, at 53 procent af skolebibliotekarer i Storbritannien er blevet bedt om at fjerne litteratur fra hylderne.

Biblioteksgebyrer – ja eller nej?

En undersøgelse fra Danmarks Biblioteksforening viser, at over halvdelen af landets biblioteker nu har eller overvejer at afskaffe gebyrerne for sent afleverede materialer.

Bibliotekernes Børnevalg og fokus på demokrati bliver bemærket i udlandet

Bibliotekernes børnevalg og ideen med at involvere børn i en tidlig alder omkring valg og demokrati vækker endnu en gang interesse fra udlandet.

Også Morsø Folkebibliotek dropper nu biblioteksgebyrer for børn og unge

Forventningerne er, at afskaffelsen af gebyrer for børn og unge vil resultere i en stigning i antallet af udlån og lånere på biblioteket.

The educational benefits of public libraries

Investeringer i biblioteker har en positiv effekt på testscores for børn på skoler, viser nyt amerikansk studie.

Gebyrafskaffelse kan få konsekvenser

Der jubles over gebyrfrihed på landets biblioteker, men er det kun positivt? BogMarkedet har snakket med DBs forperson, Paw Østergaard Jensen.