Biblioteket følger med tiden

Skrevet af

Steen B. Andersen

18 juni, 2015

Når jeg tænker tilbage, så var mit barndoms bibliotek fyldt af bøger, i smukke og rolige omgivelser hvor man kunne gå rundt og fordybe sig i alverdens litteratur. Her kunne man søge og finde, lade sig fascinere af titler og forfatternavne, som man kendte eller ikke kendte. Biblioteket var et frirum, et rum for opdagelser.

I dag er biblioteket heldigvis stadig alt dette, og borgerne elsker det. Ellers var der vel heller ikke flere end 36 millioner besøg på landets folkebiblioteker hvert år. Bibliotekerne skaber hver dag masser af aktiv oplysning, uddannelse og kulturelle aktivitet som er hele formålet. Dette betyder at bibliotekernes udbud i dag spænder bredt og er for både ung som gammel. Man kan også kalde det dannelse, hvor biblioteket er den kulturinstitution der favner flest mennesker

Nostalgikere vil måske mene, at biblioteket kun skal handle om bøger, og ikke andet. Loven siger dog heldigvis noget andet, og jeg er stolt af at leve i et land, hvor biblioteket formår at favne så bredt, så borgernes skattekroner strækker længst muligt, og er til gavn for flest muligt. Alt andet ville da også være forkert, synes jeg.

Er du i tvivl om hvad dit bibliotek egentlig har at tilbyde, så skynd dig derned. Er det et stykke tid siden du har været der, vil du sikkert blive overrasket over hvor mange spændende tilbud og relevant service du kan få.

Biblioteket er et frirum, og et rum for dannelse og udvikling. Et eksempel på dannelse ses f.eks. meget klart i øjeblikket, hvor bibliotekernes Børnevalg 2015 på bedste måde er med til at give de mindste en forståelse for, hvad et valg, og dermed hvad demokrati er for noget. Det er nemlig ikke givet, at alle bare lærer dette uden videre, og derfor er det vigtigt, at vi har institutioner som biblioteket, der kan være med til at uddanne og danne, både de nuværende og de kommende generationer.

Du kan også komme til mere traditionelle forfatterarrangementer, eller deltage i litteraturkredse, både fysisk og digitalt. Ligesom man kan komme til en masse kurser og kulturelle arrangementer, og nogle steder kan man oven i købet også få fornyet sit pas. Men alle steder handler det om formidling til borgerne, og litteraturen vil altid spille en helt afgørende rolle.

Jeg er stolt af de danske bibliotekers brede samfundsmæssige engagement. Uden det ville vi være et kulturelt fattigere sted at leve, og mange ville være ladt i stikken, både uddannelses- og dannelsesmæssigt, så TAK til de mange bibliotekarer, som hver dag udfører et kæmpe arbejde for os alle, både for dem af os som kan, og især for dem som til tider har brug for hjælp!

PS: stor tak til Bogbjerget for inspirationen …

Velkommen til det nye db.dk

Danmarks Biblioteksforenings hjemmeside har fået nyt udseende og en mere enkel struktur. Efter ca. 10 år med den gamle side, har vi frisket designet op, og ikke mindst ryddet op ...

Rammerne på plads for Kulturens Analyseinstitut

Regeringen og aftalepartierne bag finansloven for 2022 er blevet enige om rammerne for et nyt Kulturens Analyseinstitut. Instituttet skal ligge i Roskilde og skal sørge for nye ...