Biblioteket sørger for, at Danmark læser

Skrevet af

1. januar, 1970

76 % af befolkningen mener, at biblioteket er med til at få folk til at læse, og over halvdelen har personligt oplevet, at biblioteket har givet dem lyst til at læse, viser ny undersøgelse. Blandt ældre over70 er det hele 2 ud af 3, som angiver biblioteket som en vigtig årsag til, at de læser.

Undersøgelsen er lavet for Danmarks Biblioteksforening af Epinion og Moos-Bjerre analyse.

”Læsning er både vigtig for den personlige dannelse og for den demokratiske samtale. Vi lærer mere om os selv når vi læser, og rigtig mange bruger litteraturen som afsæt til gode samtaler, der også er med til at udvikle vores demokratiske forståelse. Derfor glæder det mig rigtig meget, at så mange i undersøgelsen fortæller, at biblioteket spiller en stor rolle for dem i forhold til at læse.” siger formand for Danmarks Biblioteksforening Steen B. Andersen.

I Dansk Forfatterforening glæder man sig også over undersøgelsen:
”Som forfattere er vi også rigtig glade for bibliotekernes indsats for at få folk til at læse mere. Det betyder meget, både for den enkelte forfatter og også for hele samfundet” siger formand Jakob Vedelsby.

Særligt de yngste og de ældste aldersgrupper vurderer, at biblioteket har bidraget positivt til at få dem til at læse. 58 % blandt de 15-19 årige og 64 % blandt folk over 70 år

”I bibliotekerne ser vi det som en meget vigtig opgave fortsat at give borgerne en masse positive læseoplevelser, og samtidig udvikle bibliotekstilbuddet, så både den unge som den ældre generation også fremover kan få gode læseoplevelser med hjem fra vores fælles folkebibliotek” slutter Danmarks Biblioteksforenings formand Steen B. Andersen.

Se flere tal fra undersøgelsen om hvordan bibliotekerne får danskerne til at læse.

Udløser boggaver flere lån i børnefamilier?

På trods af at biblioteker er gratis, er der stadig stærke sociale forskelle i, hvilke forældre der bruger bibliotekerne mest.

National indsats for børn og unges læseglæde lancerer gratis arbejdsbog

Arbejdsbogen giver inspiration og gode råd til, hvordan den enkelte kommune kan arbejde med børneinddragelse og skabe et fælles sprog om læseglæde.

Læseglæde er en investering i børns trivsel

Samarbejdet mellem skoler, biblioteker og forældre er afgørende for at skabe en læsekultur, hvor børn møder bøger både i skolen, derhjemme og i fritiden.

Bibliotek vil nedbryde læsehindringer

Der kan være en del borgere, som af forskellige årsager har en mental barriere overfor det at læse, og den vil man forsøge at nedbryde.

Hvordan tilgår borgerne kulturoplevelser?

I en ny rapport fra applaus kortlægges borgernes kulturforbrug og undersøger, hvordan rejsetid, rejsevillighed og feriebesøg påvirker mødet med kulturen

Benhård satsning på udlån og læsning giver pote

”Det er ikke kommet af sig selv, og i mange kommuner har man passeret præ-corona aktiviteten. Man må bare klappe og anerkende indsatsen.”

Bibliotekernes fysiske og digitale udlån steg i 2024

Bibliotekernes samlede udlån udgjorde 35 mio. i 2024. Dermed fortsatte de seneste års stigning i bibliotekernes udlån for både folkebibliotekerne og eReolen

Vi har taget glæden ud af læsningen

"Det er en samfundsdebat, vi er nødt til at tage" siger Kulturminister Jakob Engel-Schmidt