En snart længe ventet opdatering af Biblioteksafgiften er blevet forsinket. Udbredelsen af e-bøger og e-lydbøger har bl.a. betydet behov for opdatering af Biblioteksafgiften. Rapporten vedr. digitalt materiale (bøger og musik) i Biblioteksafgiften er dog pt. ’strandet’ hos Kammeradvokaten. Danmark indførte i 1946, som det første land i verden, en biblioteksafgiftsordning. En kulturstøtteordning ofte omtalt som “bibliotekspengene”.
Kulturstyrelsen, som står for afgiften, fordeler hvert år sidst i juni midlerne. I 2013 var der afsat godt 171 millioner kroner til ydelsen på finansloven. Pengene blev fordelt mellem mere end 8.600 forfattere m.fl. Ordningen er baseret på Nationalbibliografiens registrering af udgivelser i landet og på antallet af eksemplarer i folke- og skolebibliotekers samlinger opgjort ved årsskiftet 2012/ 2013.
I slutningen af 2012 nedsatte kulturministeren et hurtigtarbejdende udvalg til at se på opdatering af ordningen. Og udvalget, hvor DB har været repræsenteret af Lars Bornæs, medlem af foreningens Forretningsudvalg og bibliotekschef i Silkeborg, afleverede allerede i starten af 2013 sine anbefalinger i form af en rapport. Når rapporten nu ligger hos Kammeradvokaten, er det fordi, der er rejst tvivl om, hvorvidt den anbefalede model konflikter med EU-lovgivningen.
DB opfordrer kulturministeren til sammen med sine EU-kolleger – i forbindelse med EUs Copyright konsultation i starten af 2014 – på sigt at sikre bibliotekernes muligheder for også i en digital verden at formidle adgang til litteratur, viden og information.