Bogbranchen har det godt

Skrevet af

28. september, 2015

Den første store analyse af Bogen og litteraturens vilkår 2015 er lige udkommet, og viser, at bogbranchen har det godt og er i en positiv udvikling, hvor det digitale salg og bibliotekerne spiller en aktiv rolle.

Tendensen med flere års faldende omsætning for forlagene lader til at være brudt. Forlagene oplever især en stigning i den del af omsætningen, der kan henføres til digitalt salg, og de digitale materialer fylder også mere i biblioteksverdenen.

Et marked som bl.a. bibliotekernes eReolen kan have været med til at løbe i gang, eller som det udtrykkes i analysen ”digitale tjenester som eReolen og Mofibo kan være en del af forklaringen på den digitale fremgang.”

Formand for Danmarks Biblioteksforening, Steen B. Andersen (S) siger i anledning af analysen og rapportens offentliggørelse:
”I bibliotekerne er vi glade for at kunne medvirke til at stimulere markedet og udvikle produkterne til gavn for borgerne. Bibliotekerne har til stadighed fokus på god litteraturformidling, som givetvis er med til at flere både låner og køber litteratur.
Vi hilser det også velkomment, at der skabes en større gennemsigtighed i markedet, specielt i forhold til den digitale udvikling. På et nyt marked er det vigtigt at vi lærer i fællesskab samt udvikler på baggrund af fakta, frem for at lade øjebliksnedslag og kortsigtede interesser afgøre hvilken vej udviklingen skal gå.”

På det seneste har der været en del debat om bibliotekernes mulighed for at udlåne e-bøger fra nogle få af de store forlag. Debatten har drejet sig om prissætningen af e-bøger og betingelserne for at udlåne dem.

”Forhandlingerne mellem forlagene og bibliotekernes eReolen er fortsat i gang. Jeg håber virkelig, at der kan opnås enighed om en aftale, som både tilgodeser forfatterne og forlagene og ikke mindst borgerne, som er ved at tage de nye digitale muligheder til sig, også hvad angår e-bøger.
Jeg er overbevist om at det er i alles fælles interesse at få udviklet en sundt og overskueligt e-bogsmarked, hvilket vil ske, hvis vi finder et fornuftigt leje for aftalen mellem forlag og biblioteker.” siger Steen B. Andersen og fortsætter:

”Jeg er sikker på, at bogbranchen og bibliotekerne også fremover i et konstruktivt samarbejde i fællesskab kan fremme et Danmark, hvor endnu flere læser. På samme måde som vi har gjort med den fysiske bog, og som den nye rapport peger på vi også gør i forhold til det digitale ” slutter formand for Danmarks Biblioteksforening Steen B. Andersen.

For yderligere kommentarer, kontakt Danmarks Biblioteksforening
Formand Steen B. Andersen, tlf. 3057 9985, sba@byr.aarhus.dk
Direktør Michel Steen-Hansen, tlf. 4030 5230, msh@db.dk

Ny stor indsats skal styrke børns digitale dannelse i skole, fritid og hjem

En ny platform er gået i luften med den hidtil bredeste indsats for at styrke digital dannelse og trivsel hos børn og unge i Danmark

Hvordan tilgår borgerne kulturoplevelser?

I en ny rapport fra applaus kortlægges borgernes kulturforbrug og undersøger, hvordan rejsetid, rejsevillighed og feriebesøg påvirker mødet med kulturen

Bibliotekernes fysiske og digitale udlån steg i 2024

Bibliotekernes samlede udlån udgjorde 35 mio. i 2024. Dermed fortsatte de seneste års stigning i bibliotekernes udlån for både folkebibliotekerne og eReolen

Læsning af skønlitteratur på højeste niveau i 30 år

Andelen af befolkningen, der læser skønlitteratur dagligt eller næsten dagligt, er i stigning

Børn og læsehad

I dag begynder en artikelserie i Politiken om børns dalende læselyst, eller 'Læsehad', som Politiken vælger at kalde det.

Unges informationskompetencer i en tid med AI

Har elever og studerende de nødvendige informationskompetencer til at anvende AI-værktøjer på ansvarlig vis?

Biblioteket skal være for alle

"Er bibliotekerne blevet skåret mere og mere ned, så er der ikke meget personale til at håndtere problemerne."

De unge sakker bagud i forståelsen af teknologi

Den teknologiske udvikling kan forstærke uligheden i uddannelsessystemet så det er vigtigt, at folkeskolen er rustet til at undervise eleverne om teknologiforståelse