Danmarks Biblioteker skyder den kommunale valgkamp i gang

Skrevet af

7. oktober, 2017

Demokrati har mange udtryk og findes i mange former. Det er vigtigt at folk tager del, sådan som vi har tradition for i det danske folkestyre. Det sætter folkebibliotekerne landet over fokus på i uge 41, hvor de inviterer alle til at være med til at definere, hvad demokrati betyder for dem.

”For os er det naturligt at Danmarks mest besøgte kulturinstitution stiller sig i spidsen for at få flere til at deltage i demokratiet. Det gør vi på 98 forskellige måder ude i de enkelte kommuner, med mange fantasifulde veje til at skabe opmærksomhed om at der er mange måder at deltage i demokratiet på, og at der er kommunalvalg den 21. november.” siger formand for Danmarks Biblioteksforening Steen B. Andersen (A).

At være en del af folkestyret kræver forståelse for den demokratiske tanke, og de danske folkebibliotekers mange aktiviteter og tilbud er på hver deres måde med til at understøtte den demokratiske forståelse for det enkelte menneske.

”Med Danmarks Biblioteksuge sætter vi fokus på vigtigheden af at skabe adgang til viden, at få flere til at læse og tage del, og mere overordnet på demokratiets mangfoldige udtryk i vores alles hverdag.” fortsætter Steen B. Andersen.

Bibliotekerne bobler løs
I næste uge vil Herlev bibliotek f.eks. opfordre eleverne på det lokale gymnasium til at tage en grundig demokrati-snak i klasserne – og samtidig bede eleverne om at udfylde kampagnens talebobler med deres budskaber om demokrati. Biblioteket vil også møde borgerne på Herlev station flere morgener med morgenkaffe og demokrati-snak. Til slut i kampagneugen, vil Herlev bibliotek være fyldt med talebobler, som skal illustrere Herlev-borgernes givetvis mange forskellige bud på hvad demokrati betyder for dem. De op imod 5000 talebobler vil strømme fra biblioteket og ud i byen.

Aalborg Bibliotekerne tager hul på demokratidebatten ved at sætte ”Falske nyheder” under behandling, når Lea Korsgaard, Chefredaktør på Zetland, torsdag den 12. oktober lægger op til debat om nyhedsjunglen.
I børnebiblioteket kan gæsterne lave såkaldt black out poetry med Grundloven og de kan lave valgplakater og slogans og måske lægge kimen til deres egen politiske karriere?

Viborg Bibliotekerne tilbyder et undervisningsforløb for elever i 7.-10. klasser, som løber frem mod kommunalvalget. Forløbet ’Hvis jeg var borgmester’ skal gøre kommunalpolitik vedkommende for børn og unge via folkebiblioteket og sætte spot på den demokratiske dannelse og mulighederne for at ytre sig og påvirke den lokale politik.
Og så er alle borgere selvfølgelig også velkomne til at kigge forbi Hovedbiblioteket i Viborg i kampagneugen og komme med gode ideer eller forslag til ændringer i kommunen – hvis du var borgmester…

Guldborgsund bibliotekerne holder børnevalg hele ugen på alle kommunens biblioteker. Her kan børn og unge i alle aldre stemme på deres favorit børnebogsfigur, der alle syv går på valg på hver deres mærkesag.
De voksne har også mulighed for at blive hørt, når Hovedbiblioteket mandag til torsdag holder Direkte Demokrati. Her er der medbestemmelse for alle, der møder op på Hovedbiblioteket og afgiver deres stemme.  Hver dag er der et nyt udsagn. Det kan fx være, om der skal læses et digt højt, eller om en bestemt boggenre skal være forbudt. Udfaldet af afstemningen bliver sat i værk den efterfølgende dag og en ny afstemning sættes i gang.

Odense bibliotekerne vil opfordre byens borgere til – på store talebobler – at give udtryk for deres holdninger til demokrati. Bibliotekerne overtager også Instagram-profilen MitOdense, og vil via den fortælle om bibliotekets mange kampagne-aktiviteter, om borgernes bud på hvad demokratiet betyder for dem, og meget mere.

De danske folkebiblioteker over hele landet vil boble med demokratiaktiviteter og arrangementer i Danmarks biblioteksuge 41. Fordi demokratiet ikke kan tages for givet.

 

Alle kan gøre en forskel mod ensomhed

Med sloganet ’vær en, som rækker ud’, opfordrer ny kampagne os til at tage aktivt del i fællesskaber og støtte dem, der føler sig alene.

Kom med 6.B i escaperoom på Randers Bibliotek – og lær om kildekritik

Randers Bibliotek har et bredt katalog over vidt forskellige undervisningsforløb, der handler om alt fra teknologiforståelse og digital dannelse til læsning og litteratur

AGORA – Biblioteket i midten af demokratiet

Bliv klogere på projektet 'AGORA - Biblioteket i midten af demokratiet', som udføres af otte biblioteker fra Region Midtjylland

Gå til demokrati på biblioteket

Med sin alsidighed og åbenhed for alle kan biblioteket bidrage til at skabe en mere oplyst og rummelig offentlig samtale

Søg pulje til Grundlovsfest

I 2025 kan du ansøge om op til 3.000 kroner til din fest. Puljen er åbnet den 1. oktober.

Bibliotekernes betydning for et sikrere, grønnere og friere Norden

De fælles nordiske biblioteksforeninger har henvendt sig til Nordisk Ministerråd med et statement om den vitale rolle, som biblioteker spiller i regionen.

Read Hour 2024 – læs med på søndag

På søndag den 8. september afholdes Read Hour fra kl. 14 - 15. Er dit bibliotek med?

Folkebiblioteket skal være med til at skabe medborgerskab for alle

Ny undersøgelse viser, at 53 procent af skolebibliotekarer i Storbritannien er blevet bedt om at fjerne litteratur fra hylderne.