DanmarksKanonen og bibliotekerne

Skrevet af

Danmarks Biblioteksforening

12 december, 2016

I dag er Bertel Haarders Danmarkskanon på gaden, og velfærdssamfundet ligger øverst på top-10 listen over værdier, vi finder det værd at bringe med os ind i fremtidens samfund. Bibliotekerne er en vigtig institution i velfærdssamfundet og vi er derfor glade for at have fordoblet kulturministereriets indsamling af bud på HvadErDansk til Bertels DanmarksKanon.

I bibliotekerne vil vi fortsætte diskussionen om HvadErDansk, for det er ikke entydigt, og forandrer sig over tid, og biblioteket er jo netop rammen om den demokratiske samtale. I Danmarks Biblioteksforening vil vi arbejde på at styrke den dialog mellem mennesker, for som Bertel selv udtrykte det i dag ”kun hvis diskussionen om danskernes vigtigste værdier fortsætter, er projektet lykkedes”.

Danmarkskanonen præsenteres i dag på Københavns Hovedbanegård, hvor der trakteres med kaffe og korsang til dem, der kommer forbi og får et eksemplar af kanonen i hånden. Alle andre kan gå ind på hjemmesiden danmarkskanon.dk og se ikke bare de ti »vinderværdier« med kommentarer, men også de 20 nominerede og de i alt 2.425 forslag, folk har sendt ind.

At debatten på bibliotekerne fortsætter ses bl.a. på Horsens Bibliotek hvor man i samarbejde med Byskolens 8. klasser har arbejdet med ”danskhed i mange former”.
I projektet er eleverne taget ud i nabolaget og har interviewet borgerne om ”Hvor kommer I fra?” og ”Hvilke kulturer bringer I med jer?” Her har de sat fokus på kulturmøde – ensomhed og fællesskab – naboskab – demokrati – frivillighed – hygge og meget andet, bl.a. globalisering. Man har i forlængelse heraf åbnet en udstilling, som foregår i den kolonihave, Danmarks Biblioteksforening har haft på DanmarksKanon tuné.

Se meget mere om Danmarkskanonen og#HvadErDansk-kampagnen via nyhederne her til højre.

Flere end 100 DR-romanklubber åbner på biblioteker landet over

Lysten til at læse sammen og drøfte danske romaner fejler bestemt ikke noget hos danskerne efter coronatiden. Læsningen i DR Romanklubberne gik i gang 1. december på ...

En recession vil ramme kulturlivet hårdt ovenpå corona

Indtil videre kan man ikke se en stor tilbagegang i kulturforbrug, men det kan blive dér og i detailhandlen, at en kommende recession for alvor rammer. ...