Danskerne har en storfavorit, når det gælder troværdig information

Skrevet af

18. marts, 2019

Danskerne har i høj grad lært at navigere i forhold til Fake News, spin og slet skjult reklame. Men hvor går man egentlig hen, hvis man søger troværdig information?

Danmarks Biblioteksforening har sammen med Megafon spurgt danskerne, hvor troværdig, de oplever forskellige medier i forbindelse med informationssøgning.

På en skala fra 1-10 scorer bibliotekerne klart højest (8,17), efterfulgt af radio og TV (6,28); dagblade i midten med (5,71) – kun lidt højere end det brugerdrevne Wikipedia.
Google ligger tæt på midten med 4.98, mens Youtube (2,78) og Facebook (2,48) skraber bunden.

Som ingen andre steder
”Demokrati og frihed er under pres af Fake News, digitale trolde, spin og skjult reklame. Ytringsfrihed er afgørende i den demokratiske debat. Men hvad nytter det med frihed til at sige hvad som helst, hvis man ikke ved, hvad der er op og ned?” siger formand for Danmarks Biblioteksforening Steen Bording Andersen (A) i forbindelse med Megafon-målingen, og fortsætter:

”Derfor er det mere vigtigt end nogensinde, at alle danskere ved, at de har et sted at gå hen, når de søger fri og uafhængig viden, inspiration eller oplevelse. Her er bibliotekernes direkte adgang til troværdig viden helt grundlæggende for et demokratisk samfund. Man finder det ikke andre steder – hverken fysisk eller digitalt. Det er også en af årsagerne til, at bibliotekerne sidste år skabte guiden 'Sådan spotter du Fake News', til skoler, uddannelser og alle os helt almindelige mennesker som løber sur i informationsjunglen”

Den kommende tid vil vi gøre ekstra meget ud af at fortælle om de helt særlige kvaliteter, biblioteket har. Til gavn og glæde for alle. Det sker under overskriften ”Som ingen andre steder

Dit bibliotek er åbent 24:7
Biblioteket er dit, med fri og lige adgang til viden, læring og oplevelse.
Læs uden afbrydelse. Lær uden bagtanker.
Søg uden kommerciel eller politisk manipulation.

På biblioteket kan du møde mennesker, meninger og nye ideer – og blive inspireret.
Brug biblioteket som det passer dig.
Digitalt, lokalt. Døgnet rundt og landet rundt.

Kom med 6.B i escaperoom på Randers Bibliotek – og lær om kildekritik

Randers Bibliotek har et bredt katalog over vidt forskellige undervisningsforløb, der handler om alt fra teknologiforståelse og digital dannelse til læsning og litteratur

AGORA – Biblioteket i midten af demokratiet

Bliv klogere på projektet 'AGORA - Biblioteket i midten af demokratiet', som udføres af otte biblioteker fra Region Midtjylland

Gå til demokrati på biblioteket

Med sin alsidighed og åbenhed for alle kan biblioteket bidrage til at skabe en mere oplyst og rummelig offentlig samtale

Søg pulje til Grundlovsfest

I 2025 kan du ansøge om op til 3.000 kroner til din fest. Puljen er åbnet den 1. oktober.

Bibliotekernes betydning for et sikrere, grønnere og friere Norden

De fælles nordiske biblioteksforeninger har henvendt sig til Nordisk Ministerråd med et statement om den vitale rolle, som biblioteker spiller i regionen.

Folkebiblioteket skal være med til at skabe medborgerskab for alle

Ny undersøgelse viser, at 53 procent af skolebibliotekarer i Storbritannien er blevet bedt om at fjerne litteratur fra hylderne.

Bibliotekernes Børnevalg og fokus på demokrati bliver bemærket i udlandet

Bibliotekernes børnevalg og ideen med at involvere børn i en tidlig alder omkring valg og demokrati vækker endnu en gang interesse fra udlandet.

Grundlovsdag skal være en kæmpe national festdag

Grundloven fylder 175 år i 2024, og det er en oplagt mulighed for at holde en grundlovsfest. Landets biblioteker har rig mulighed for at være med.