Danskerne har en storfavorit, når det gælder troværdig information

Skrevet af

Danmarks Biblioteksforening

18 marts, 2019

Danskerne har i høj grad lært at navigere i forhold til Fake News, spin og slet skjult reklame. Men hvor går man egentlig hen, hvis man søger troværdig information?

Danmarks Biblioteksforening har sammen med Megafon spurgt danskerne, hvor troværdig, de oplever forskellige medier i forbindelse med informationssøgning.

På en skala fra 1-10 scorer bibliotekerne klart højest (8,17), efterfulgt af radio og TV (6,28); dagblade i midten med (5,71) – kun lidt højere end det brugerdrevne Wikipedia.
Google ligger tæt på midten med 4.98, mens Youtube (2,78) og Facebook (2,48) skraber bunden.

Som ingen andre steder
”Demokrati og frihed er under pres af Fake News, digitale trolde, spin og skjult reklame. Ytringsfrihed er afgørende i den demokratiske debat. Men hvad nytter det med frihed til at sige hvad som helst, hvis man ikke ved, hvad der er op og ned?” siger formand for Danmarks Biblioteksforening Steen Bording Andersen (A) i forbindelse med Megafon-målingen, og fortsætter:

”Derfor er det mere vigtigt end nogensinde, at alle danskere ved, at de har et sted at gå hen, når de søger fri og uafhængig viden, inspiration eller oplevelse. Her er bibliotekernes direkte adgang til troværdig viden helt grundlæggende for et demokratisk samfund. Man finder det ikke andre steder – hverken fysisk eller digitalt. Det er også en af årsagerne til, at bibliotekerne sidste år skabte guiden 'Sådan spotter du Fake News', til skoler, uddannelser og alle os helt almindelige mennesker som løber sur i informationsjunglen”

Den kommende tid vil vi gøre ekstra meget ud af at fortælle om de helt særlige kvaliteter, biblioteket har. Til gavn og glæde for alle. Det sker under overskriften ”Som ingen andre steder

Dit bibliotek er åbent 24:7
Biblioteket er dit, med fri og lige adgang til viden, læring og oplevelse.
Læs uden afbrydelse. Lær uden bagtanker.
Søg uden kommerciel eller politisk manipulation.

På biblioteket kan du møde mennesker, meninger og nye ideer – og blive inspireret.
Brug biblioteket som det passer dig.
Digitalt, lokalt. Døgnet rundt og landet rundt.

Velkommen til det nye db.dk

Danmarks Biblioteksforenings hjemmeside har fået nyt udseende og en mere enkel struktur. Efter ca. 10 år med den gamle side, har vi frisket designet op, og ikke mindst ryddet op ...

Rammerne på plads for Kulturens Analyseinstitut

Regeringen og aftalepartierne bag finansloven for 2022 er blevet enige om rammerne for et nyt Kulturens Analyseinstitut. Instituttet skal ligge i Roskilde og skal sørge for nye ...