Som en del af årsmødet inviterer Vejle kommune deltagerne til at besøge nogle af områdets spændende kulturattraktioner.
Torsdag eftermiddag kan deltagerne derfor komme med på én af følgende kulturudflugter. Vælg hvilken udflugt du vil med på, når du udfylder tilmeldningsskemaet.
KULTURUDFLUGTER 2014
Oplev Vejles nyåbnede kulturhistoriske museum
På VejleMuseerne – Kulturmuseet Spinderihallerne kan du opleve fem fantastiske fortællinger om Vejle. Tag med på rundvisning og mærk varmen, som dengang der blev spundet garn i Spinderihallerne for 100 år siden, se, hvordan Christian IV’s lejetropper hærgede gennem Vejle, mød det hemmelighedsfulde moselig og lær at danse charleston – hvis du tør!
Spinderihallerne fortæller historien om Vejles forvandling fra en lille provinskøbstad til en driftig industriby. Spinderihallerne var oprindeligt bomuldsspinderi, og fra 1896 og over 100 år frem var spinderiet hjertet i Vejles historiske arbejderkvarter, Vestbyen. Det renoverede industrikompleks er i dag et samlingspunkt for kreative sjæle og mikrovirksomheder og huser også VejleMuseerne – Kulturmuseet Spinderihallerne.
Varighed: 1½ time inklusiv 2 x 10 minutters transport
ØKOLARIET – aktiv hjernesjov for både børn og voksne
Få et indblik i de spændende oplevelser, som Vejles science center, Økolariet, byder på. Her kan børn og voksne opleve og lege sig til viden om natur, miljø, teknik, energi og klima. Du kan f.eks. gå en tur på havbunden, under skoven eller i kloakkerne med både levende fisk og rotter, eller du kan se den særlige udstilling om jagten på råstoffer, jordens ressourcer og Grønlands skatte, som blev opbygget sidste år.
Økolariet er et anderledes viden- og oplevelsescenter for natur, miljø, energi og innovation med det formål at inspirere de besøgende til en miljørigtig og bæredygtig levevis. Som gæst kan du selv være medspiller i den meget interaktive udstilling på knap 2000 m², der benytter elektroniske opslagstavler, faktaskærme, lyde, film, interaktive aktiviteter, animationer og simulatorer.
Varighed: 1½ time inklusiv 2 x 10 minutters transport
JELLING – kongeby og verdensarv – og Byens Hus
Jellingstenen betragtes som Danmarks dåbsattest, og Kristus-figuren fra stenen er at finde i alle danske pas. I sin regeringstid lod Harald Blåtand også to vældige gravhøje og en kirke opføre på stedet. Jelling Monumenterne i Jelling midtby betegnes i dag som Europas fornemste fra vikingetiden og er da også på UNESCO ’s verdensarvsliste.
Tag med på en tur til Jelling og se monumenterne, som består af de over 1000 år gamle runesten samt Danmarks to største gravhøje. Med det nye monumentområde, som HM Dronningen indviede 10. september 2013 har du mulighed for at opleve og forstå den samlede historie om de to store høje, runestenene, stenskibssætningen, kirken og det kæmpestore palisadehegn omkring området.
På turen besøges også Byens Hus i Jelling, som er resultatet af et samarbejde mellem foreninger, private og kommunen. Målet med Byens Hus er at fastholde og fremme et aktivt kunst- og kulturliv i Jelling Midtby. En række foreninger og andre af Jellings aktive miljøer inden for specielt musik, billedkunst og film har sammen dannet baggrund for etablering af husets indhold. I dag er byens bibliotek og borgerservice også en del af Byens Hus.
Varighed: 2 timer inklusiv 2×20 minutterrs transport
Rundvisning på Vejle Bibliotek
Tag med på en rundvisning i det over 40 år gamle hovedbibliotek og hør om, hvordan den nye indretning har forvandlet voksenbiblioteket og forhallen og givet begge et mere moderne udtryk. I indretningen har der været fokus på at skabe lys, luft, overskuelighed og en god atmosfære og give plads til oplevelser og inspiration. Se f.eks. det nye orange multimøbel i forhallen, som både fungerer som plakatsøjle, børnegarderobe, udstillingsvæg og som afskærmning til café og avisområdet.
Du får også mulighed for at se Børnebiblioteket, hvor der har skabt et ”forundringsrum”. Børnene skal forundres og herigennem blive nysgerrige og gå på opdagelse i materialerne. Leg og kunst er med til at skabe forundring og gøre børnene kreative. F.eks. har forskellige kunstnere har skabt kunstværker i ”skabe” bygget på en forfatters bøger – og så får man et Forfatterskab. Et bord lavet af et gammelt klaver eller et skab bygget af bagenden af en bil kan også skabe forundring, og Pippi-huset, Fredriks rutebil eller Himmelslottet giver plads til leg og fantasi.
Sidst men ikke mindst kan du få et indblik i materialehåndteringen og se det nye, 2-etagers sorteringsanlæg, der ved hjælp af to elevatorer sender materialer op og ned mellem kælderen og stueetagen. Anlægget, der blev indviet i januar, er leveret af Lyngsøe Library Systems og består af 45 afkast samt 4 afleveringsautomater.
Varighed: 1 time – biblioteket ligger i gåafstand fra DGI huset