Skrevet af
Danmarks Biblioteksforening
Via debat og idéudveksling
Det kan være som udtalelser og kommentarer i pressen og sker i høj grad også gennem egne og andres temamøder, seminarer og konferencer. De tre seneste år også gennem de regionale mødeevents: Folkemødet på Bornholm, Kulturmøde Mors og Bogforum. DB er aktiv og med i disse sammenhænge for at skabe debat om bibliotekernes udvikling, promovere egne dagsordener og for at kommentere på andres, hvor det er relevant. Undersøgelser er en anden kanal, som DB anvender i sin virksomhed.
Bl.a. DB’s faste undersøgelser af budgetterne, der siden kommunalreformen årligt har belyst tendenserne i budgetudviklingen og som nu, ti år efter reformen, er gennemført for sidste gang ifm. Budget 2017. Et vigtigt indsatsområde i DB’s bestræbelser på at sætte dagsorden er også at lave andre større undersøgelser, der belyser borgernes brug af og behov for bibliotekerne.
Eksempelvis gennemførte DB i 2016 sammen med Tænketanken, Bibliotekarforbundet, Bibliotekscenter for Integration under Det Kgl. Bibliotek samt Slots- og Kulturstyrelsen en undersøgelse af bibliotekernes aktiviteter vedrørende aktuel service til flygtninge for at få kortlagt betjeningen på dette felt, idet folkebibliotekerne erfaringsmæssigt spiller en væsentlig rolle i forhold til god integration – og i forlængelse heraf af DB’s sommerundersøgelse om indvandrere og uddannelse.
Biblioteksudvikling og samarbejdsprojekter Foreningens krav og ønsker til bibliotekernes services til borgerne og videreudvikling af disse stimuleres også på anden vis. Dels gennem særlige indsatsområder, p.t. Læring, Digitalisering og Biblioteksrummet. Dels gennem foreningens deltagelse i konkrete projekter enten initieret af DB eller som partner. I 2016 har DB bl.a. haft fokus på formidling og nye formidlingsindsatser. DB var således en af partnerne bag Slots- og Kulturstyrelsens Litteraturkonference i oktober om formidling i dag og i fremtiden.