Digitale tjenester til alle

Skrevet af

2. juli, 2012

Den 27. juni 2012 slår Arne Wurgler i et indlæg her i Politiken et slag for det digitale bibliotek. Den massive strøm af nye digitale tjenester er en gave for borgerne, men samtidig også en udfordring for leverandører og formidlere, da de gældende licens- og rettighedsregler i store træk er indrettet efter en analog verden.

Jeg synes, at en række af Arne Wurglers observationer er interessante, bl.a. at biblioteksafgiften skal tilpasses vores digitale virkelighed, for at undgå, som han skriver ”at vores imponerende bibliotekssystem sygner hen, og vi mister det vigtige sted, hvor vi altid kan blive opdateret som demokratiske verdensborgere, uanset hvem vi er”

I Danmarks Biblioteksforening vil vi gerne fremme nye forretningsmodeller, som både er anvendelige for producenter og biblioteker, og derfor tager vi nu initiativ til at samle alle parterne i sagen, så der kan findes fornuftige løsninger, der sikrer kunstnerne en rimelig indtjening, samtidig med at borgerne også har en rimelig adgang til biblioteksmaterialerne i digital form.

Bibliotekernes rolle er ifølge biblioteksloven – også i den digitale tidsalder – at sikre borgerne adgang til viden og kulturoplevelser, som en del af de danske folkeoplysningstraditioner og en bæredygtig videns- og demokratiudvikling. En opgave som bibliotekerne naturligvis skal løfte i konstruktivt samarbejde med producenterne af relevant indhold.

Bibliotekerne har det seneste tiår gang på gang opfordret producenter og forlag om at komme i gang med at udvikle produkter til digital brug. En udvikling som først nu, hvor tablets og andre mobile enheder er ved at blive hver mands eje, øjensynligt er blevet interessant for de kommercielle aktører.

Vi er glade for og stolte over, at bibliotekerne via fremsynede udviklingsprojekter var blandt de første til at synliggøre og demonstrere de mange muligheder, som en stadig mere digital verden kan tilbyde borgerne.

Lad os nu i fællesskab finde de rette forretningsmodeller mellem biblioteker og leverandører, som sikrer, at borgerne også fremover kan bruge bibliotekerne som et åbent og fremsynet lærings- og kulturtilbud, hvor vores fælles viden vokser. Ingen vinder noget ved at begrænse disse helt centrale opgaver for bibliotekerne!

 

Regeringen går i kamp mod tech-giganterne

Regeringen vil sammen med en række børneorganisationer arbejde for at skabe en tryg hverdag for børn og unge i en god balance mellem det fysiske og digitale liv.

Søg puljemidler til samarbejder om børns læseglæde samt digital biblioteksudvikling

21 mio. kr. fra 'Udviklingspuljen for folkebiblioteker og pædagogiske læringscentre' er i 2024 øremærket til at udbygge samarbejder om børns læseglæde.

Invitation til konference: Sådan styrer techgiganterne din adgang til viden på nettet

Igen i år er Danmarks Biblioteksforening medarrangør af en konference om digital informationssøgning: ‘Sådan styrer techgiganterne og kunstig intelligens din adgang til ...

Direktør i JP/Politikens Hus tager fejl

Den seneste uges helt store debat har handlet om eReolen, idet administrerende direktør i JP/Politikens Hus, Stig Ørskov, i Politikens eget kulturmedie Kulturmonitor, ...

Digitaliseringen af bogmarkedet tager til

Årsrapporten for 2022 fra Kulturministeriets bogpanel viser, at e-bøger og lydbøger er i vækst, uanset om man ser på produktion, distribution eller forbrug. Fra 2020 til 2021 ...

Hver 5. dansker i digitalt limbo

Vi må stille krav til en demokratisering af teknologiudviklingen. Godt nok er Danmark udråbt til verdensmester som digitaliseret land men vores løsninger og systemer efterlader ...

Giv computere og sikkerheden endnu et eftersyn

Der har i tidens løb været eksempler på, at borgere har fået misbrugt deres personlige oplysninger fra en borger PC på med offentlig adgang som f.eks. på bibliotekerne eller ...

e-bøgerne og copyright

E-bøgernes gennembrud er lanceret i flere omgange. For eReolen.dk, bibliotekernes fælles ebogs-service, blev 2018 dog reelt et forløsende år til stor tilfredshed i DB, hvor vi ...