Skrevet af

20. juni, 2012

Når man følger mediernes aktuelle debat, hvor en række fremtrædende folk fra musik- og filmproducenternes side er ude efter bibliotekernes digitale service kunne man let få den opfattelse, at bibliotekerne er ude på at sabotere det kommercielle marked på det digitale område.

Rent faktisk er situationen modsat. Bibliotekerne efterlyser forretningsmodeller, som både er anvendelige for diverse producenter og for bibliotekerne, hvis rolle også i en digital tidsalder ifølge 2000-loven er at sikre adgang til formidlere af viden og kulturoplevelser, som en del af de danske folkeoplysningstraditioner og en bæredygtig demokratiudvikling, hvilket er en helt afgørende pointe, som visse medieproducenter  og enkelte journalister lader til at helt at overse.

Danmarks Biblioteksforening tager derfor nu initiativ til at samle alle parterne i sagen, så der kan findes fornuftige løsninger, der sikrer kunstnerne en rimelig indtjening, samtidig med at borgerne har en rimelig adgang til biblioteksmaterialerne.

Sats på biblioteket!
Udfordringen i dag handler ikke bare om bibliotekernes fremtid men om demokratiudvikling i en ny medievirkelighed, fastslog således den finske EU-parlamentariker og samfundsøkonom Tarja Cronberg på et møde for nylig i København. I anledning af det nu snart afsluttede danske formandskab for EU havde den europæiske copyright og biblioteksorganisation EBLIDA lagt sit årsmøde her i landet i dagene 10.-11. maj 2012. Cronberg sagde: ”Det vi taler om her er i virkeligheden et fundamentalt spørgsmål for hele vores demokrati og verden” og hun slog et varmt slag for bibliotekerne og for fri og lige adgang til viden, som ikke er nogen selvfølgelighed i dag .

Cronberg fremhævede først og fremmest bibliotekerne som helt afgørende for at sikre ’Knowledge that empowers’ og desuden for bibliotekernes indsats som digitale frontløbere. Vi skal helt klart have en løsning af de aktuelle e-bogsproblematikker omkring copyright og businessmodeller på plads som er en udfordring i hele verden. De hindrer i dag lige adgang, og det kan ikke gå for hurtigt.

Pragmatisk løsning på bordet
Faktisk har bibliotekerne det seneste tiår gang på gang opfordret medieproducenter samt forlag om at komme i gang med en digitalproduktudvikling. En udvikling disse øjensynlig først nu, hvor iPads o.l. tabletter er i færd med at blive hver mands eje, har indset, er interessant. Ikke bare for borgerne og bibliotekerne og i læringsøjemed men bestemt også for i kommercielt øjemed.

Vagn Ytte Larsen
Formand Danmarks Biblioteksforening

Biblioteker bygger bro mellem generationer og engagerer unge og seniorer til at gøre en forskel for klimaet

Nyt projekt vil skabe omkring 30 lokale fællesskaber for klimahandlinger, hvor unge og seniorer sammen udvikler tiltag, der kan bidrage til en grønnere fremtid.

Underminering af skolernes fællesbibliotek er en uforståelig prioritering

Vil man forbedre undervisningen i folkeskolen, skal man også give elever og lærere de nødvendige redskaber til at levere en varieret og motiverende undervisning.

Stærkere samarbejde mellem skolerne og bibliotekerne ønskes

Læsekulturen skal være en integreret del af børns hverdag, både i og uden for skolen.

Unge i front for en fremtid med fokus på tekstilaffald

Projektets mål er at engagere unge i kampen mod tøjspild og skabe en fremtid, hvor håndværk og design er en naturlig del af deres hverdag.

Snart slut med nye bøger på århusianske biblioteker?

Stigende udgifter til lyd- og e-bøger kan på sigt betyde, at der ikke er penge til indkøb af nye materialer, viser rapport.

Brønderslev er nyt medlem i Danmarks Biblioteksforening

Det er en stor fornøjelse at kunne indlede 2024 med at byde Brønderslev kommune og biblioteksvæsen velkommen som nyt kommunalt medlem i Danmarks Biblioteksforening. Danmarks ...

Nekrolog: Biblioteksvagten gav borgerne svar

Biblioteksvagten afgår ved døden. De danske bibliotekers landsdækkende spørgetjeneste – en fælles læsesal på nettet – er snart en saga blot. En af de mest succesfulde ...

Direktør i JP/Politikens Hus tager fejl

Den seneste uges helt store debat har handlet om eReolen, idet administrerende direktør i JP/Politikens Hus, Stig Ørskov, i Politikens eget kulturmedie Kulturmonitor, ...