En løftet pegefinger!

Skrevet af

Vagn Ytte Larsen

24 oktober, 2012

På årsmødet løftede jeg pegefingeren og sagde, at grænsen nu er nået for de kommunale nedskæringer på bibliotekerne, som er dem, det er gået hårdest ud over i de seneste års kulturelle besparelser. 

Kære kommunalpolitikere og andre ildsjæle, slå nu et slag for folkebiblioteket, den største kultur- og vidensinstitution på jeres hjemmebane i kulturudvalget og byrådet – det er på høje tid, og det er det værd. Dét fornemmede jeg en bred politisk støtte til, fordi vi alle godt ved, at bibliotekerne er vidensamfundets krumtap lokalt og – inderst inde, at de kommunale nedskæringer nu må stoppe.

Det betaler sig at investere i biblioteker
Oven på årsmødet vil jeg dog gerne understrege, at der også er grund til optimisme. Vi havde rekord mange deltagere. Over 460 politikere og fagfolk valgte at drage til Helsingør og sammen bruge nogle dage på at drøfte biblioteker på kommunens nye Kulturværft. Jeg oplevede en god stemning, en livlig debat og en opbakning til bibliotekssagen, som der virkelig er brug for ude i kommunerne.
Det er vigtigt, at vi får gennemdrøftet, hvad der rør sig, og hvordan vi kan få bibliotekerne højere op på prioriteringslisten, så de ikke fortsat udhules, når der lægges nye budgetter. For som vi ved: Det kan betale sig at investere i biblioteker. Det skaber merværdi, både hvad angår den sociale og den kulturelle kapital. Der var også debat om, hvordan vi skal udvikle vores forening, så den bliver endnu mere slagkraftig og dagsordenssættende til gavn for bibliotekerne.
Det er begge debatter, som vi i det kommende år skal have foldet meget mere ud både med møder med vore regioner, men også gennem møder med alle kommunerne.

Borgerne strømmer til – udnyt det!
I dagens informationsjungle er der brug for bibliotekerne som aldrig før! Og som jeg ofte har sagt det: Ikke kun som stedet man låner bøger, men også som lokalsamfundets mødested, hvor borgerne strømmer til, hvor borgerne kompetenceudvikler sig og lærer sig at navigere i det digitale samfund.

Den situation skal vi tage fordel af i kommunerne og investere i fremtidens vidensamfund ved at udbygge den mest besøgte lærings- og kulturinstitution – biblioteket. Og det er nu oven på et årsmøde, hvor vi har fået en saltvandsindsprøjtning.

Sæt det på dagsordenen i alle vores kommuner!
Det betaler sig at investere i biblioteket.

Velkommen til det nye db.dk

Danmarks Biblioteksforenings hjemmeside har fået nyt udseende og en mere enkel struktur. Efter ca. 10 år med den gamle side, har vi frisket designet op, og ikke mindst ryddet op ...

Rammerne på plads for Kulturens Analyseinstitut

Regeringen og aftalepartierne bag finansloven for 2022 er blevet enige om rammerne for et nyt Kulturens Analyseinstitut. Instituttet skal ligge i Roskilde og skal sørge for nye ...