En løftet pegefinger!

Skrevet af

24. oktober, 2012

På årsmødet løftede jeg pegefingeren og sagde, at grænsen nu er nået for de kommunale nedskæringer på bibliotekerne, som er dem, det er gået hårdest ud over i de seneste års kulturelle besparelser. 

Kære kommunalpolitikere og andre ildsjæle, slå nu et slag for folkebiblioteket, den største kultur- og vidensinstitution på jeres hjemmebane i kulturudvalget og byrådet – det er på høje tid, og det er det værd. Dét fornemmede jeg en bred politisk støtte til, fordi vi alle godt ved, at bibliotekerne er vidensamfundets krumtap lokalt og – inderst inde, at de kommunale nedskæringer nu må stoppe.

Det betaler sig at investere i biblioteker
Oven på årsmødet vil jeg dog gerne understrege, at der også er grund til optimisme. Vi havde rekord mange deltagere. Over 460 politikere og fagfolk valgte at drage til Helsingør og sammen bruge nogle dage på at drøfte biblioteker på kommunens nye Kulturværft. Jeg oplevede en god stemning, en livlig debat og en opbakning til bibliotekssagen, som der virkelig er brug for ude i kommunerne.
Det er vigtigt, at vi får gennemdrøftet, hvad der rør sig, og hvordan vi kan få bibliotekerne højere op på prioriteringslisten, så de ikke fortsat udhules, når der lægges nye budgetter. For som vi ved: Det kan betale sig at investere i biblioteker. Det skaber merværdi, både hvad angår den sociale og den kulturelle kapital. Der var også debat om, hvordan vi skal udvikle vores forening, så den bliver endnu mere slagkraftig og dagsordenssættende til gavn for bibliotekerne.
Det er begge debatter, som vi i det kommende år skal have foldet meget mere ud både med møder med vore regioner, men også gennem møder med alle kommunerne.

Borgerne strømmer til – udnyt det!
I dagens informationsjungle er der brug for bibliotekerne som aldrig før! Og som jeg ofte har sagt det: Ikke kun som stedet man låner bøger, men også som lokalsamfundets mødested, hvor borgerne strømmer til, hvor borgerne kompetenceudvikler sig og lærer sig at navigere i det digitale samfund.

Den situation skal vi tage fordel af i kommunerne og investere i fremtidens vidensamfund ved at udbygge den mest besøgte lærings- og kulturinstitution – biblioteket. Og det er nu oven på et årsmøde, hvor vi har fået en saltvandsindsprøjtning.

Sæt det på dagsordenen i alle vores kommuner!
Det betaler sig at investere i biblioteket.

Læsning er en samfundsopgave – ikke bare skolens

“Det hele starter med nysgerrighed. Hvis vi tror, børn først skal begynde at læse, når de starter i skole, så skyder vi helt forkert”

Bibliotekerne på Folkemødet 2025

Få et overblik over de debatter, som repræsentanter for bibliotekerne deltager i på Folkemødet 2025

Adgangen til den frie samtale er central i et demokrati – også på bibliotekerne

"Vi skal stå fast på, at et bibliotek må lægge rum til debat og uenighed, ligesom det lægger rum til børneteater, sprogcafé og strikkeklub"

Når et bibliotek lukker, er det ikke kun bøgerne, der forsvinder

"Biblioteker er ikke blot kulturpolitik. De er også socialpolitik, børnepolitik, ældrepolitik, sundhedspolitik, uddannelsespolitik – og bypolitik."

Den politiske debat skal involvere borgerne – også på biblioteket

Det er afgørende, at lokale politikere værner om ytringsfriheden og sikrer, at der ikke lægges hindringer i vejen for debatter om aktuelle emner på bibliotekerne

Er bibliotekerne truet som ramme om den demokratiske samtale?

Demokrati handler ikke om at være enige, men om at forstå. Derfor må vi stå vagt om bibliotekernes rolle som demokratiets samlingssted – nu og i fremtiden

Benhård satsning på udlån og læsning giver pote

”Det er ikke kommet af sig selv, og i mange kommuner har man passeret præ-corona aktiviteten. Man må bare klappe og anerkende indsatsen.”

Sorteringsanlægget er slidt op

Godt 5 mio. kr. er bevilget til et nyt centralt sorteringsanlæg til Københavns kommunes Biblioteker