Den mest perspektivrige udvikling på biblioteksområdet i 2012 er ifølge Danmarks Biblioteksforening helt klart den fælles netservice eReolen.dk, der på bemærkelsesværdig kort tid skabte et i flere år efterlyst gennembrud for e-bøgerne her i landet.
Vagn Ytte Larsen, formand for Danmarks Biblioteksforening, er ikke bange for at bruge store ord om det gennembrud:
”E-bogen er simpelthen det nye bogformat, som vi også her i Danmark skal vænne os til at bruge side om side med Gutenbergs trykte bog. Vi har set og vil se flere nye medieformater, men for mig er der ingen tvivl om, at vi alle skal lære og vænne os til e-bogen. Det er morgendagens bog. Man har i flere år forsøgt sig med forskellige projekter men uden stor gennemslagskraft. Dét fik vi med eReolen.dk og den skabte bibliotekerne i samarbejde med landets forlag.”
En udvikling som er helt i tråd med Kulturministeriets store Kulturvaneundersøgelse 2012, offentliggjort i november, der peger på, at den informationsteknologiske udvikling over de seneste år har ændret borgernes kulturvaner gennemgribende. Den overordnede tendens er, at de traditionelle kulturområder og medier holder niveau, mens nye medier og gadgets skaber yderligere forbrug.
Alt er dog ikke bare godt på e-bogsområdet. I november 2012, da eReolen skulle gå fra projekt til drift, valgte de helt store forlag at melde fra. Man vil om kort tid i stedet etablere en egen tjeneste med andre prismodeller. Modeller, som ikke kan undgå at give mere arbejde til bibliotekerne.
Om den udvikling siger biblioteksforeningens formand:
”Danmarks Biblioteksforening er ked af det brud, da det er optimalt med én fælles løsning. Grundidéen bag eReolen handler om at gøre brug af IT, og udnytte digitaliseringens fordele til at formidle en enkel kvalitetsservice til borgerne på en driftsbillig og effektiv måde. Jeg er derfor meget glad for at mere end 115 forlag fortsat er med på eReolens model, og at danskerne stadig bruger den flittigt. Udlånet er faktisk kun faldet med omkring en tredjedel siden de store forlag trak sig, og der er over 200.000 besøg hver måned, så eReolens udvikling ser jeg lyst på.”
Formand Vagn Ytte Larsen er også optimistisk i forhold til fremtiden for e-bøgerne og samarbejdet med de store forlag:
”Vi har haft tradition for et godt forhold mellem biblioteker og forlag, byggende på den gensidige erkendelse af at forlagene producerer bøgerne, mens bibliotekerne indkøber dem og fremmer kendskabet til dem. Mit store ønske for 2013 er derfor, at der findes en god og praktiserbar løsning. Hvordan den skal se ud, må vi have nye drøftelser om. Drøftelser, der både sikrer bibliotekerne ret til at låne e-bøgerne ud, og sikrer bogmarkedets interesser. Dét vil vi tage op i vores fortsatte kontakt med alle interessenterne, og når vi mødes med vores nye kulturminister Marianne Jelved. Der må rimelige vilkår til for alle parter, så borgerne fortsat sikres adgang til viden og kulturoplevelser via landets biblioteker!”.