Finansloven skærer en tredjedel af bibliotekernes udviklingspulje

Skrevet af

1. oktober, 2015

Det statslige tilskud til folkebibliotekerne i Danmark er allerede meget begrænset, så situationen bliver blot værre, når Finansloven for 2016 nu foreslår at beskære de udviklingsmidler, der er sat af til bibliotekerne, med over 30%.

Langt hovedparten af udgifterne til folkebibliotekerne bliver finansieret i kommunerne, men staten og kulturministeriet har traditionelt spillet en vigtig rolle i forhold til at skabe en fælles og nødvendig udvikling på biblioteksområdet.

"Hvert år har vi i Danmarks Biblioteksforening sammen med KL udpeget nogle indsatsmål, som bibliotekerne har kunne søge udviklingsmidler til. Selvom det har været en begrænset pulje på 20 mio. kr. har det været et godt sigtepunkt for de 98 kommuners biblioteks- og skolevæsener, når der har skulle tænkes i fælles udviklingsprojekter" siger formand for Danmarks Biblioteksforening Steen B. Andersen (S) og fortsætter:
”Jeg synes det er så ærgerligt, når en statslig politik bremser udvikling og investering i vidensinstitutioner, som vi ser med universiteter og nu altså også biblioteker”

Han følges op af Bibliotekschefforeningens formand Mogens Vestergaard: ”Beskæringen af udviklingsmidlerne fra 20 mio. kr. til nu kun ca. 13 mio. kr. synes muligvis ikke af meget, når den samlede årlige udgift til bibliotekerne ude i kommunerne er over 2,5 mia. kr., men netop det at staten viser, at det nytter at udvikle i fælleskab har været et vigtigt signal, som har startet mange af de innovative løsninger vi kender fra bibliotekssektoren i dag. 

Fra de mange digitale løsninger til udviklingen af de rum og services, som Danmarks mest besøgte kulturinstitution biblioteket har udviklet. Gang på gang er bibliotekerne blevet fremhævet som foregangsmænd i forhold til omstilling, udvikling, teknologisk udvikling osv. – blandt takket være udviklingsmidlerne. Derfor er der også så ærgerligt at man vælger at beskære en i forvejen meget lille pulje med en tredjedel" slutter formanden for Bibliotekschefforeningen, Mogens Vestergaard.

For yderligere oplysninger, kontakt
Steen B. Andersen, tlf. 3057 9985
Mogens Vestergaard, tlf. 3084 1228

Bibliotekernes betydning for et sikrere, grønnere og friere Norden

De fælles nordiske biblioteksforeninger har henvendt sig til Nordisk Ministerråd med et statement om den vitale rolle, som biblioteker spiller i regionen.

Biblioteksgebyrer – ja eller nej?

En undersøgelse fra Danmarks Biblioteksforening viser, at over halvdelen af landets biblioteker nu har eller overvejer at afskaffe gebyrerne for sent afleverede materialer.

Også Morsø Folkebibliotek dropper nu biblioteksgebyrer for børn og unge

Forventningerne er, at afskaffelsen af gebyrer for børn og unge vil resultere i en stigning i antallet af udlån og lånere på biblioteket.

The educational benefits of public libraries

Investeringer i biblioteker har en positiv effekt på testscores for børn på skoler, viser nyt amerikansk studie.

Det starter med børnene: Metodekit til børneinddragelse

Hvordan bliver folkebibliotekerne bedre til at inddrage børn på mellemtrinnet? Se nyt metodekatalog.

Gebyrafskaffelse kan få konsekvenser

Der jubles over gebyrfrihed på landets biblioteker, men er det kun positivt? BogMarkedet har snakket med DBs forperson, Paw Østergaard Jensen.

Også på Aalborg Bibliotekerne afskaffes gebyrer nu for de unge lånere

Aalborg Bibliotekerne dropper forsøgsvist gebyrer for sen aflevering af materialer for unge resten af 2024 for at styrke læselysten.

Helping libraries help Europeans

Europæiske biblioteksforeninger udgiver manifest til EP-valget, bl.a. om at sikre lige adgang til kultur og uddannelse.