Sensommeren 2015 eksploderede flygtningevandringer gennem Tyrkiet mod EU-landene væk fra krig og elendige levevilkår fra bl.a. Afghanistan og ikke mindst Syrien. En udfordring af gigantiske dimensioner, som EU's statsledere og medlemslande til stadighed arbejder med at håndtere. Også Danmark har taget imod tusindvis af mennesker på flugt mod en bedre fremtid. Det kræver ny indsats fra alle sider af det danske samfund – også bibliotekerne.
Bibliotekerne har en årtier lang erfaring med integrationsstøttende service til indvandrere og flygtninge bl.a. i form af det tidligere centrale Indvandrerbibliotek og den tidligere portal Finfo.dk, som via de lokale folkebiblioteker kunne understøtte med litteratur og viden om det danske samfund. Opgaver der i dag løses af Statsbibliotekets Videncenter for biblioteksbetjening af etniske minoriteter og BibzoomWorld samt biblioteksservices som f.eks. Lektier Online.
I det hele taget kom landets mange lektiecaféer – drevet af frivillige fra bla. Røde Kors og andre i samarbejde med og på de lokale biblioteker – oprindelig op at stå som et hjælpemiddel for indvandrere og nydanske børn, hvis forældre ikke kender til eller kan hjælpe med dansk skolegang.
I en del folkebiblioteker både i Danmark og i andre EUlande arbejdes der som omtalt i Danmarks Biblioteker i 2015 med nye måder at bistå de mange, der har behov for viden om faktiske og praktiske forhold og med at formidle viden om både dansk og flygtningenes kultur som genvej til forståelse og fredelig sameksistens.