Folkebibliotekerne skal være et spejl af samfundet

Skrevet af

Danmarks Biblioteksforening

26 marts, 2014

Berlingske bringer den 27. marts en kronik, der påstår at bibliotekerne uden nogen særlig debat er blevet et spejl af det kommercielle marked, mens formanden for Danmarks Biblioteksforening hævder de følger med tiden. Kronikken er skrevet af formanden for Dansk Forfatterforening og chefredaktøren af Litteratursiden, bibliotekernes website om litteratur. Berlingske bringer i forlængelse af kronikken artiklen "Biblioteket er ikke en gratis boghandel".

Debatten rejses på dagen, hvor op imod 500 kulturpolitikere og fagfolk fra hele landet er samlet i Vejle til to dages biblioteks- og kulturpolitisk topmøde på Danmarks Biblioteksforenings årsmøde 2014.

Som kommentar til kronikken siger foreningens formand Vagn Ytte Larsen:

”I folkebibliotekerne er vi altid glade for debat om arbejdet i Danmarks mest besøgte kulturinstitution. Kritikken kommer fra formanden for forfatterforeningen og redaktøren af Litteratursiden, hvis budskab er at bibliotekerne er for folkelige og vælger for mange af de populære materialer.

Bibliotekerne er en public service institution, der både skal rumme det populære og samtidig kunne friste til det mere elitære. Men det populære kan altså også være kvalitet, og samtidig medvirke til at de søgende får øje på det de ikke kender – måske den smalle litteratur.

Hvis bibliotekerne forsat skal være den mest besøgte kulturinstitution, kræver det at de både kan tilbyde det populære og den smalle litteratur til skatteborgerne. Derfor er det også vigtigt hele tiden at arbejde med at finde den rette balance, og den debat har vi heldigvis konstant på bibliotekerne.

Jo Hermann og Lise Vandborg har en ret nostalgisk forestilling om fortidens materialevalg, hvor alle bibliotekarerne hver uge samledes og sad omkring et bord med alle bøgerne i hånden og valgte hvad der skulle på hylderne.

Tiden har udviklet sig, og også bibliotekerne har effektiviseret. Materialevalget er stadig en meget vigtig funktion på bibliotekerne, men opgaven løses ikke som det skete for år tilbage. Der er færre der køber ind, men til gengæld er litteraturen splittet op i områder, så dem der køber ind, rent faktisk har mulighed til at fordybe sig i de forskellige litterære genrer.

DBCs lektørudtalelser udgør en del af baggrunden for materialevalget, men de er så absolut ikke den eneste kilde til information. Der laves ikke lektørudtalelser af alle udgivelser, men det betyder ikke at vi i bibliotekerne helt overser de små forlag, blot at vi må være ekstra opmærksomme på også at fange de smallere udgivelser.

Bibliotekerne bruger derfor også flittigt anmeldelser fra alle andre medier, herunder Litteratursiden, som netop er med til at opfange disse udgivelser, samt beskriver trends og den udvikling på bogmarkedet, som bibliotekerne skal være opmærksomme på.

Nogle biblioteker vælger at lade et andre købe ind for sig. Dette gøres på baggrund af en nøje beskrevet profil og en dialog mellem bibliotekerne, så valget kommer til at matche det aftagende bibliotek og borgerne behov i deres kommune.

I forhold til e-bøgerne er kommunegrænserne af mindre betydning, og her kan materialevalget foretages helt centralt. Det digitale har nemlig helt andre grænser og muligheder, også for at tilgængeliggøre den helt smalle litteratur og gøre den tilgængelig i selv det allermindste bibliotek.

Bibliotekernes er meget, meget andet end en boglade, og de er også stadig en dannende institution, der både vejleder og filtrerer godt og skidt i informationsjunglen. Folkebibliotekerne er ikke og skal ikke være elfenbenstårne forbeholdt de dannede få, men derimod være et spejl af hele samfundet, og når samfundet forandrer sig, så udvikler bibliotekerne sig også. Og det synes vi egentlig de gør fremragende!”

Danmarks Biblioteksforening ser frem til den debat som denne kronik og andre aktuelle bibliotekspolitiske emner vil rejse på foreningens årsmøde de to næste dage. I den forbindelse imødeses kulturminister Marianne Jelveds tale på årsmødet fredag også med store forventninger.

Pressen er velkommen på årsmødet, som finder sted i DGI Huset i Vejle den 27. og 28. marts 2014.

For yderligere kommentarer til de aktuelle debatter, kontakt
Formand Vagn Ytte Larsen, tlf. 2178 9383
Direktør Michel Steen-Hansen, tlf. 4030 5230

Ønskes presseadgang til årsmødet, kontakt venligst
Informationskonsulent Michael Hartz Larsen, tlf. 2284 0865 eller mhl@db.dk

Børnene har stemt og vinderen er fundet

Siden den 28. oktober har landets børn og unge kunne stemme til Børnevalget 2021, hvor børnene, ligesom de voksne gjorde det i går, selv har kunne gå til valg på deres ...

Børnene har stemt og vinderen er fundet

Siden den 28. oktober har landets børn og unge kunne stemme til Børnevalget 2021, hvor børnene, ligesom de voksne gjorde det i går, selv har kunne gå til valg på deres ...

Skab et sundere Danmark med en Folkesundhedslov

Danmarks Biblioteksforening er sammen med 70 andre organisationer medunderskrivere på en appel til regeringen og Folketinget om at skabe et sundere, mere ligeog bæredygtigt ...

Bogpanelets Rapport 2021 og pandemien

Covid-19-pandemien præger årets rapport fra Bogpanelet, som udkom 5. november. Ændringer i forhold til produktion, distribution, bogindkøb og læsning kan i mange tilfælde ...

#TørDuTalePænt ?

Udråb som i overskriften er desværre blevet mere og mere normale at høre eller læse debatter på sociale medier. Dansk Ungdoms Fællesråd og Danmarks Biblioteksforening er ...

#TørDuTalePænt ?

Udråb som i overskriften er desværre blevet mere og mere normale at høre eller læse debatter på sociale medier. Dansk Ungdoms Fællesråd og Danmarks Biblioteksforening er ...

Kære politiker: Tag kampen for kulturlivet

Lige om lidt flokkes danskerne til valgstederne, når der skal sættes kryds til kommunalvalget. Et valg, der har stor betydning for det lokale kulturliv. Særligt i et år, hvor ...

Demokratiet har brug for valid viden

I Danmark har bibliotekerne en 100 år lang tradition for og forpligtelse til at understøtte folkestyret ved at sikre alle borgere fri og lige adgang til viden og kultur. ...