Kulturknuserne: bibliotekerne er fremragende!

Skrevet af

Danmarks Biblioteksforening

12 august, 2015

Hvordan skal bibliotekerne overleve, når bøger læses på tablets og musik streames fra nettet? Hvordan skal den smalle litteratur og den mindre populære musik være tilgængelig, hvis bibliotekerne reduceres til kommunale net-cafeer?

Kulturknuserne på DR P1, tv-redaktør Henrik Palle, forfatter Lotte Garbers og direktør for Dagbladet Information, Mette Davidsen-Nielsen tog her til formiddag den 12. august 2015 folkebibliotekerne under kærlig behandling. Hør debatten om bibliotekerne, som begynder ca. 19 minutter inde i udsendelsen.

Debatten tog blandt andet afsæt i et debatindlæg i Politiken den 6. august 2015 af Mona Madsen, fritids- og kulturchef på Solrød Bibliotek.

Danmarks Biblioteksforenings formand Steen B. Andersen var også med i debatten, og gav sit besyv med om en række aktuelle biblioteksemner:

Hvorfor er der lukket 1/3 af landets biblioteker?
Det er der flere årsager til; En del små biblioteker har borgerne selv lukket, fordi de er holdt op med at bruge dem. Som man også har set med de små købmænd, men folk køber ikke mindre ind, der har bare et ændret forbrugsmønster. Der er nemlig stadig lige mange der besøger landets folkebiblioteker, som er den mest besøgte kulturinst. Med 36 mio besøg om året. Sådan har det været i de sidste mange år.

De låner så lidt færre bøger, men bruger biblioteket til mange andre ting. Og så er der altså en voldsom stigning i bibliotekernes udlån af e-bøger. Og det kan godt være der står færre bøger på hylderne i de enkelte biblioteker, som Mona skriver, men alle bøger kan stadig lånes og vi har en af de bedste infrastrukturer i verden, så du kan bestille alle bøger og som regel få den leveret på dit bibliotek indenfor få dage.

Bibliotekets rolle er at "fremme oplysning, uddannelse og kulturel aktivitet", men rammer og midler forandres i disse år dramatisk. Udviklingen er gået fra det klassiske bibliotekarstyrede bogbibliotek til et bibliotekskoncept, der tager udgangspunkt i borgernes behov og interesser, og som organiserer tilbud og aktiviteter på grundlag af en langt bredere oplysningsforståelse end det klassiske dannelsesbegreb.
Borgerne kommer altså også for meget andet end kun bøger, det er alt fra børneteater, forfatterforedrag, IT kurser eller for at få vejledning og hjælp til borgerservice eller Nem ID

Er det ikke et demokratisk problem at der bliver længere til biblioteket?
Det er klart et problem når der bliver for langt til biblioteket, specielt for mobilt svage som børn, unge og ældre. Faktisk viser en undersøgelse, som Tænketanken Fremtidens Biblioteker har lavet, at for hver 10 minutter længere transporttid folk har, falder brugshyppigheden med 10 procent. Det er en udfordring, specielt fordi vi jo ved at biblioteket spiller positivt ind på om folk tager og gennemfører en uddannelse.
Så hvis jeg var kommunalpolitiker i en såkaldt udkantskommune, ville jeg nok lige tænke mig om to gange før jeg skar ned på biblioteket. Biblioteket har nemlig en stor betydning for hvordan kommunen kan udvikle sig, både i forhold til uddannelse og bosætning.

Velkommen til det nye db.dk

Danmarks Biblioteksforenings hjemmeside har fået nyt udseende og en mere enkel struktur. Efter ca. 10 år med den gamle side, har vi frisket designet op, og ikke mindst ryddet op ...

Rammerne på plads for Kulturens Analyseinstitut

Regeringen og aftalepartierne bag finansloven for 2022 er blevet enige om rammerne for et nyt Kulturens Analyseinstitut. Instituttet skal ligge i Roskilde og skal sørge for nye ...