Lånernes gæld til bibliotekerne svinder, men der er fortsat problemer med for mange uafhentede materialer

Skrevet af

27. maj, 2016

Danskernes gæld til bibliotekerne er blevet markant mindre siden 2010. Årsagen er, at bibliotekerne er blevet mere fleksible og bedre til at minde borgerne om, at de skal aflevere deres bøger. Det skriver Kristeligt Dagblad den 26. maj 2016. Således er gælden til bibliotekerne i København, Aarhus og Odense siden 2010 faldet fra 23 millioner kroner til 13 millioner kroner. Det er der flere årsager til, mener Tine Vind, enhedschef i Slots- og Kulturstyrelsens afdeling for biblioteker.

Hun tror blandt andet, at bibliotekernes udvidede åbningstider har spillet en stor rolle.
”Bibliotekerne er blevet mere fleksible og bedre til at passe ind i danskernes hverdag. Det er de åbne biblioteker et meget godt eksempel på, hvor man blot med sit sundhedskort kan låse sig ind og aflevere sine bøger, uden at der nødvendigvis er personale til stede,” siger hun og peger også på nye tiltag, der via sms skal minde lånerne om at aflevere deres bøger som en årsag til den faldende gæld.

Der er dog stadig steder, hvor der fortsat er markante problemer med uafhentede materialer. Borgere i København, Aarhus og Odense reserverer hundredtusinder af biblioteksbøger og andre materialer, som de aldrig henter. Derfor vil kommunerne nu have lov til at straffe den adfærd med et nyt gebyr, skriver Altinget den 20. maj 2016.

”Det er måske et lidt drastisk skridt, men vi bruger mange ressourcer på noget, vi egentlig ikke burde bruge tid og kræfter på. Det vil være rigtig rart for os, hvis vi kan få ændret folks adfærd, så de husker at afbestille det, de ikke skal bruge,” siger chefen for Hovedbiblioteket i København, Jakob Heide Petersen.

Initiativet er inspireret af de såkaldte pjækkebøder, som blandt andre Region Midtjylland har taget i brug på sygehusområdet, når folk bliver væk fra undersøgelser uden at melde afbud.

Kulturstyrelsen har tidligere vurderet, at det vil kræve en lovændring at indføre det nye gebyr for uafhentede reserveringer. Derfor har København, Aarhus og Odense kommuner nu allieret sig i et netværk, hvor de sammen vil søge om lov til at iværksætte gebyret som et led i regeringens aftale med KL om frikommuneforsøg, hvor udvalgte kommuner kan få ”vidtgående muligheder for at afprøve nye måder at varetage de kommunale opgaver på.”

Biblioteksgebyrer – ja eller nej?

En undersøgelse fra Danmarks Biblioteksforening viser, at over halvdelen af landets biblioteker nu har eller overvejer at afskaffe gebyrerne for sent afleverede materialer.

Fjernes gebyrer vil flere låne – men det koster!

Mange biblioteker overvejer at afskaffe gebyrer for sent afleverede materialer, men økonomi kan være en forhindring.

Også Morsø Folkebibliotek dropper nu biblioteksgebyrer for børn og unge

Forventningerne er, at afskaffelsen af gebyrer for børn og unge vil resultere i en stigning i antallet af udlån og lånere på biblioteket.

Gebyrafskaffelse kan få konsekvenser

Der jubles over gebyrfrihed på landets biblioteker, men er det kun positivt? BogMarkedet har snakket med DBs forperson, Paw Østergaard Jensen.

Også på Aalborg Bibliotekerne afskaffes gebyrer nu for de unge lånere

Aalborg Bibliotekerne dropper forsøgsvist gebyrer for sen aflevering af materialer for unge resten af 2024 for at styrke læselysten.

Afskaffelse af biblioteksgebyrer er godt for læselysten, men udfordrer budgetterne

At afskaffe gebyrer kan være en løftestang for læseglæden. Der skal dog samtidig tages højde for de økonomiske konsekvenser for bibliotekerne.

Er det en god ide at droppe gebyrer på bibliotekerne?

Det er temaet i dagens udgave af RING TIL RADIO4 – fra kl. 9-10. Baggrunden er at Glostrup Bibliotek iværksætter et forsøg med gebyrfrit bibliotek, som forventes at øge ...

Skal det koste, når man ikke henter sine bestilte materialer på biblioteket?

Tre af landets største kommuner vil kunne give en bøde, når folkebibliotekerne finder bøger og andre materialer frem, som aldrig bliver afhentet af brugerne, skriver ...