Skrevet af
Overvågning har til alle tider været et redskab, som regeringer har anvendt og det vil de også i fremtiden. Med den stigende grad af digitalisering er det blot blevet meget lettere, hvilket så også medfører, at helt almindelige menneskers liv overvåges.
Det er ikke kun staten, men også kommercielle virksomheder, der via vore mobiler og internetbrug, har nem og direkte adgang til at indsamle data om vores gøren og laden. Vores fundamentale FN menneskerettigheder til privatliv bliver dermed krænket konstant. Netop retten til privatliv er fundamental for de øvrige menneskerettigheder f.eks. ytringsfrihed.
En ting er statens kontrolleren af befolkningen, en anden og mindst ligeså bekymrende er de kommercielle virksomheders indsamling af vores ageren på nettet, hvilke websites vi ser på, hvor vi handler, alder, bopæl osv. Disse oplysninger handles, der er med andre ord et reelt marked for salg af personlige oplysninger.
På bibliotekerne bekymrer man sig om denne udvikling. Hvordan kan bibliotekerne sikre brugernes integritet, deres menneskerettigheder om privatliv? Igen i forhold til de websites brugeren besøger, men også i forhold til læsevaner og andre data, som bibliotekerne ligger inde med i deres databank.
Det kan ikke stoppes, Spørgsmålet er nok mere, hvordan kan vi styre det og sikre gennemsigtighed? Hvordan kan vi stille krav og hvilke krav er relevante?
Det er vel rimeligt i hvert fald at overvågning/systematisk indsamling af data opfylder følgende kriterier:
– der skal være et legitimt formål
– nødvendigheden af overvågningen skal bevises
– overvågningsgraden må være proportionalt med truslen
– der må være gennemsigtighed i kriterierne og udøvelsen
– der må være principper for opsamling af data
– evt overførsel mellem systemer skal foregå åbent
– der skal vel være et kriminelt sigte, før det overhovedet er rimeligt at data indsamles.
Især gennemsigtigheden er super relevant og essentiel. Er vi som borgere opmærksomme på, at vores data indsamles? Ville det ikke være rimeligt om vi blev varslet, fik en lille SMS eller mail hver gang?
Information er magt såvel i demokratiske som i diktatoriske stater. Så mig bekymrer det faktisk, at gennemsigtigheden er så ringe og at mine menneskerettigheder i det hele taget så massivt og systematisk krænkes.
Hanne Pigonska
Næstformand i DB