Nu får Helsinki sit nye hovedbibliotek

Skrevet af

Hellen Niegaard

17 december, 2013

Midt i juni i år blev vinderen af den sidste fase i den internationale arkitektkonkurrence om Helsinkis nye centralbibliotek, tidligere omtalt her i bladet, offentliggjort, nemlig ALA Architects. Samtidig kunne den finske kulturminister oplyse, at projektet bliver et af Finlands officielle 100-års projekter, når landet i 2017 kan fejre 100 års og jubilæum som selvstændig stat. Det kommende bibliotek er placeret centralt i Helsinki i Töölönlahti-området med bl.a. operaen, musik- og kunsthaller – og i umiddelbar nærhed af det finske parlament.

Vinderprojektet modtog konkurrencens hovedpris på 50.000 Euro, mens to andre forslag “Liblab” og “Kasi” kom ind på en delt tredjeplads. Fem andre projektforslag bl.a. “The Heartbeat of Helsinki” af Henning Larsen Architects blev hædret med ‘Honourable mention’, i øvrigt kun en uge før Henning Larsen selv døde den 23. juni i år.

Fantastisk, bæredygtig træbygning
Konceptet bag ALA-tegnestuens bibliotek, kaldet Käännös, er baseret på en opdeling af bibliotekets funktioner i tre niveauer: en aktiv stueetage, en rolig øvre etage og en mellemetage til mere specielle funktioner. Suppleret af en stor forplads. Bygningen fremstår som en markant rektangel i træ og glas med en spændende ‘arkadeagtig’ konstruktion. Juryen karakteriserer ALA-projektet som fantastisk, imponerede og generøst og mener, at det vil kunne danne udgangspunkt for udviklingen af en ny type folkebiblioteksvirksomhed.

Juryens formand viceborgmester Ritva Viljanen fremhæ­ver projektets bygningsmæssige kvalitet med hensyn til effektivitet og miljømæssig bæredygtighed men også med hensyn til at skabe et nyt fælles samlingspunkt for hovedstadens indbyggere – og et nyt flagskib for hovedstaden i det hele taget. Projektet var i øvrigt også blandt en af offentlighedens favoritter i den første store projektomgang, hvor seks projekter blev udvalgt af de oprindelige hele 544 projektforslag.

Pionerbibliotek
Med det nye hovedbiblioteks 16.000 m2 store bygning får den finske hovedstads indbyggere omsider et centralt placeret hovedbibliotek, og dermed kan biblioteket, som det længe har været ønsket, rykke fra den finske forstad, hvor det har været placeret i flere årtier, og ind i centrum. Tuula Havisto, ny biblioteksdirektør siden marts i år, da Maija Berndtson gik på pension, siger, at helsinkianerne fortjener et nyt centralbibliotek. Hun mener, at det nye centralbibliotek vil blive et pionerbibliotek og en rollemodel for næs-te generations biblioteker med sin kombination af ‘fremtidens biblioteksbetjening, kultur og kreativ virksomhed’, og som aktivt mødested i hjertet af hovedstaden. Helsinki har behov for sit eget hus for ‘the art of litterature – and reading’, ifølge biblioteksdirektøren.

Om biblioteket når at blive helt klart i 2017 er endnu uvist, men man forventer at kunne starte selve byggeriet i 2015.

Se mere om projektet og dets tidsplan på http://competition.keskustakirjasto.fi/

Velkommen til det nye db.dk

Danmarks Biblioteksforenings hjemmeside har fået nyt udseende og en mere enkel struktur. Efter ca. 10 år med den gamle side, har vi frisket designet op, og ikke mindst ryddet op ...

Rammerne på plads for Kulturens Analyseinstitut

Regeringen og aftalepartierne bag finansloven for 2022 er blevet enige om rammerne for et nyt Kulturens Analyseinstitut. Instituttet skal ligge i Roskilde og skal sørge for nye ...