Samfund, demokrati og “os”

Skrevet af

Cecilie D. Breum

18 april, 2017

Igen i år har Danmarks Biblioteksforening budt på to interessante og medrivende dage, med inspirerende oplæg og taler, denne gang under Comwell Korsørs mere intime rammer. Spændende stande fordelt ud over området, lige til at gå på opdagelse imellem og med nye folk at lære af.

Vores samfund
Torsdag lagde hårdt ud med Bo Lidegaards, ifølge ham selv overfladiske, overblik over samfundsudviklingen. Urbaniseringen er uungåelig. Vi får færre børn, derfor færre penge i statskassen. Forbrugerne forlanger øget produktivitet. Bibliotekarernes søgefunktion kan erstattes af computere. Men det betyder ikke, at bibliotekerne bliver overflødige. Folk kommer af egen fri vilje på bibliotekerne i modsætning til f.eks. socialkontoret.

Lidegaard sagde yderligere to ting, der virkelig bed sig fast i mig:
“Problemet er, at jo større problemet er, jo mindre lytter man til eksperterne”. Den lader vi lige stå, som den er.
Den anden ting var, at når alle os “almindelige” mennesker holder op med at se de svagere stillede som almindelige, uheldige mennesker, der bare skal bruge en chance mere for at komme tilbage i samfundet, så er det ikke længere et velfærdssamfund vi har. Når vi i stedet ser på “dem” og “os” og bebrejder de dårligt stillede, ja, så begynder de også selv at tro på, at det er deres egen fejl. Denne tanke kan oversættes til så mange andre områder.

Dannelse, Deltagelse, Demokrati
I en tid hvor alting skal gå endnu hurtigere, digitaliseringen næsten løber fra os, og alverdens viden kun er et klik væk, bliver bibliotekernes og bibliotekarernes rolle endnu vigtigere. Ikke bare som et frirum, hvor der ikke er “dem” og “os”, men som et sted, hvor man kan lære at skelne mellem fake news og troværdige kilder.

Temaet dannelse, deltagelse og demokrati opsummerer elegant, hvad det er, der er så vigtigt. Udfordringen er dog stadig at få det kommunikeret ud til det danske land. For selvom de fleste nikker og siger ja, selvfølgelig er det det bibliotekerne kan, så kan mange stadig være i tvivl om, hvad ordene egentlig indeholder. Hvad er dannelse? Hvornår har jeg deltaget? Er demokrati andet end retten til at stemme?

Alle skal have muligheden for at tale – men hvad hjælper det, hvis der ikke er nogen, der lytter?

Som næste generation af næsten færdiguddannede informationseksperter har jeg, såvel som mine medstuderende, en vigtig opgave foran os. Heldigvis føler jeg mig godt rustet til arbejdet, og når jeg ser på mine mange kommende kollegaer, tror jeg på at det nok skal lykkedes!

/Cecilie D. Breum, SDU Kolding

En recession vil ramme kulturlivet hårdt ovenpå corona

Indtil videre kan man ikke se en stor tilbagegang i kulturforbrug, men det kan blive dér og i detailhandlen, at en kommende recession for alvor rammer. ...

Litterære brætspil giver børn læselyst

I 2020 fik Dragør Bibliotekerne og Fredensborg Bibliotekerne penge af Slots- og Kulturstyrelsen til at udarbejde en drejebog for, hvordan man som bibliotek kan udvikle litterære ...