Skal det koste, når man ikke henter sine bestilte materialer på biblioteket?

Skrevet af

7. juni, 2016

Tre af landets største kommuner vil kunne give en bøde, når folkebibliotekerne finder bøger og andre materialer frem, som aldrig bliver afhentet af brugerne, skriver Berlingske den 4. juni 2016 og siden en lang række andre medier.

Alene sidste år fandt man i Københavns Kommune 314.000 gange bøger, film, musik og andet frem, som fik lov at stå og blomstre på bibliotekerne og aldrig blev hentet af de lånere, der havde reserveret materialet.

København vil derfor sammen med Aarhus og Odense Kommune søge om at få lov til at opkræve gebyrer for uafhentet materiale. Da Kulturstyrelsen tidligere har vurderet, at en sådan praksis vil kræve en ændring af biblioteksloven, skal initiativet finde sted under den såkaldte frikommuneordning, hvor kommuner kan få tilladelse til at afprøve forskellige ting.

Chef for Københavns Hovedbibliotek og Biblioteksfaglig Afdeling, Jakob Heide Petersen siger:
”Vi håber, at gebyrer kan fremkalde en adfærdsændring, for uafhentede reservationerne kræver unødvendigt arbejde og beslaglægger på samme tid materiale, som andre ofte er interesserede i at låne. Vi regner med, at der bruges hvad der svarer til tre fuldtidsstillinger på at håndtere de uafhentede materialer, men udfordringen er i høj grad også, at materiale er reserveret, mens andre mennesker står i kø.

Vi har en fornemmelse af, at det i et vist omfang er studerende, der bestiller det uafhentede materiale – og hvis det ikke når at komme, inden de er færdige med en opgave, så er de ikke interesserede i det mere, men det er andre studerende.”

Biblioteksgebyrer – ja eller nej?

En undersøgelse fra Danmarks Biblioteksforening viser, at over halvdelen af landets biblioteker nu har eller overvejer at afskaffe gebyrerne for sent afleverede materialer.

Fjernes gebyrer vil flere låne – men det koster!

Mange biblioteker overvejer at afskaffe gebyrer for sent afleverede materialer, men økonomi kan være en forhindring.

Også Morsø Folkebibliotek dropper nu biblioteksgebyrer for børn og unge

Forventningerne er, at afskaffelsen af gebyrer for børn og unge vil resultere i en stigning i antallet af udlån og lånere på biblioteket.

Gebyrafskaffelse kan få konsekvenser

Der jubles over gebyrfrihed på landets biblioteker, men er det kun positivt? BogMarkedet har snakket med DBs forperson, Paw Østergaard Jensen.

Også på Aalborg Bibliotekerne afskaffes gebyrer nu for de unge lånere

Aalborg Bibliotekerne dropper forsøgsvist gebyrer for sen aflevering af materialer for unge resten af 2024 for at styrke læselysten.

Afskaffelse af biblioteksgebyrer er godt for læselysten, men udfordrer budgetterne

At afskaffe gebyrer kan være en løftestang for læseglæden. Der skal dog samtidig tages højde for de økonomiske konsekvenser for bibliotekerne.

Er det en god ide at droppe gebyrer på bibliotekerne?

Det er temaet i dagens udgave af RING TIL RADIO4 – fra kl. 9-10. Baggrunden er at Glostrup Bibliotek iværksætter et forsøg med gebyrfrit bibliotek, som forventes at øge ...

Lånernes gæld til bibliotekerne svinder, men der er fortsat problemer med for mange uafhentede materialer

Danskernes gæld til bibliotekerne er blevet markant mindre siden 2010. Årsagen er, at bibliotekerne er blevet mere fleksible og bedre til at minde borgerne om, at de skal ...