Trick or Treat – nye samarbejder om den åbne skole og biblioteket

Skrevet af

5. marts, 2015

Nationalmuseets mødesal var stuvende fuld, da 200 fagfolk, især fra bibliotekerne, og politikere mandag den 23. februar diskuterede aktuelle behov for og muligheder i et udvidet samarbejde mellem folkeskolen og folkebiblioteket. Konferencen Trick or treat var arrangeret af Danmarks Biblioteksforening sammen med Kulturstyrelsen og Bibliotekschefforeningen (BCF) og tog afsæt i Folkeskolereformens delvision om ’den åbne folkeskole og et udvidet samarbejde med lokalsamfundet’.

Genoplev konferencen på Storify
Hent præsentation fra arbejdermuseets skoletjeneste (powerpoint)

Fra profession til professionel
Gør det bedre, gi’ det videre lød det fra fremtidsforsker Henrik Good Hovgaard fra Future Navigator. Har nogle været angste for professionsoverlap/-overgreb mellem skolernes lærere og folkebibliotekets bibliotekarer, er det på tide at droppe det nu. En fremtidstrend er helt klart en bevægelse fra et afsæt baseret på profession til en professionel tilgang, fremhævede fremtidsforskeren.

 

En synsvinkel som også bakkedes varmt op af ikke mindst Bibliotekarforbundets Tine Jørgensen. Mens Danmarks Lærerforenings næstformand Dorte Lange på sin side kom med udmeldingen: Ingen professionsforskrækkelse her! Meldingerne er klare: Lærernes didaktiske tilgang kan i kombination med bibliotekarernes informationskompetencer bidrage til at styrke bl.a. læringsmålet for dannelse.

Gør det konkret – og gør det synligt
I skal samarbejde, lød det kraftigt opfordrende fra programmets to ministre kulturminister Marianne Jelved (B) og undervisningsminister Christine Antorini(A). Hvor relationer mellem skoler og biblioteket tidligere har været mere fragmentariske og måske ofte relativt beskedne, så giver det i dag rigtig god mening at medindtænke folkebibliotekets særlige informations- og læseunderstøttende kompetencer i skolernes tilbud forstod man på dagens mange indlæg. Til fordel for både børn og lærere.

Annette Hartøft, skoleleder fra Lyshøjskolen i Kolding, kom således med en konkret bestillingsliste til folkebiblioteket. Udfordringen er imidlertid også, blev det understreget fra Silkeborgs bibliotekschef Lars Bornæs, at man lokalt står med ét folkebibliotek til f.eks. 30 lokale skoler.

Derfor lød dagens anbefaling fra flere sider bl.a. Danmarks Biblioteksforening: Løft samarbejdet, systematiser det og drøft dets potentiale og konsekvenser i kommunernes relevante politiske udvalg. En forudsætning for en ny ramme at agere i, er et bredere politisk mandat, påpegede DBs næstformand Kirsten Boelt.

Fornuft og partnerskab sat i system
Alle var enige om, at det kan være svært for et folkebibliotek, som i øvrigt er optaget af voksende opgaver og stram økonomi at facilitere f.eks. 30 lokale folkeskoler. Derfor må det også godt prissættes, lød det bl.a. fra kulturminister Marianne Jelved. Kommunerne skal betale for den undervisning, der lægges i andet regi.
Mogens Vestergaard, BCFs formand, præciserede at der skal bygges videre på det partnerskab, som allerede findes i dag. Men det skal gerne understøttes af egentlige parskabsaftaler, lød det fra Anette Hartøft.

 

Underminering af skolernes fællesbibliotek er en uforståelig prioritering

Vil man forbedre undervisningen i folkeskolen, skal man også give elever og lærere de nødvendige redskaber til at levere en varieret og motiverende undervisning.

Stærkere samarbejde mellem skolerne og bibliotekerne ønskes

Læsekulturen skal være en integreret del af børns hverdag, både i og uden for skolen.

Kulturpolitiske Regionstræf 2024: Bibliotekernes Rolle i Trivsel, Samfund og Uddannelse

Efteråret 2024 har Danmarks Biblioteksforening afholdt fem Kulturpolitiske Regionstræf med oplæg fra ministre, kulturordførere, borgmestre samt kulturpolitikere og fagfolk.

Kulturpolitisk Regionstræf i Hovedstaden: Kultur, Trivsel og Bibliotekernes Rolle i Uddannelse

Den 13. november 2024 afholdtes det sidste af fem Kulturpolitiske Regionstræf, denne gang i region Hovedstaden.

Kulturpolitisk Regionstræf i Region Syd: Kultur, Læsning og Bibliotekernes Potentiale

Middelfart Bibliotek lagde den 12. november 2024 ramme til det Kulturpolitiske Regionstræf i Region Syd.

Advarsel mod sundhedsreformens konsekvenser for kulturens rolle

På det Kulturpolitiske Regionstræf i Aalborg den 11. november diskuterede politikere og fagfolk hvordan kultur og sundhed kan understøtte hinanden

Kulturpolitik, trivsel og sammenhængskraft i Roskilde: Bibliotekerne som brobyggere

På det Kulturpolitiske Regionstræf i Roskilde den 7. november 2024 blev bibliotekernes rolle som indgang til demokratisk samtale og fællesskab sat i centrum.

Regional Kulturudvikling som katalysator for sundhedsfremme

Opsamling fra det Kulturpolitiske Regionstræf i Herning den 28. oktober 2024.