Kulturpolitik kunne have flyttet stemmer den 18. juni

Skrevet af

13. juli, 2015

Kulturpolitik var stort set fraværende i den netop overståede valgkamp. Ny undersøgelse viser, at kultur faktisk kan betyde rigtig meget for hvor X’et sættes på valgdagen.
Undersøgelsen er lavet i juni 2015 af Moos-Bjerre & Lange i samarbejde med Epinion for Danmarks Biblioteksforening.

80 % af de adspurgte i undersøgelsen mener således, at det er vigtigt at politikere i Folketinget og byrådene prioriterer, at bibliotekerne har ressourcer til at tilbyde gode læse- og kulturoplevelser til borgerne.
50 % af vælgerne angav, at det i nogen eller høj grad kunne have betydning for deres stemme.

”Med det tætte valgresultat vi fik den 18. juni in mente, er det tankevækkende, hvor stor en betydning det kunne have haft på landsresultatet, hvis politikerne havde haft bare en smule mere fokus på kulturen, når man ser på, hvilke partiers vælgere der særligt mener at fokus på kulturpolitik er vigtigt” siger Danmarks Biblioteksforenings formand Steen B. Andersen i en kommentar til undersøgelsen, og fortsætter:

”Specielt bør undersøgelsen give anledning til eftertanke i rød blok, siger den socialdemokratiske formand i DB, da det er her vælgerne lægger størst vægt på en aktiv kulturpolitik.”

Andel af adspurgte i undersøgelsen, der angiver, at politikernes prioritering af tilgængelige og gode kulturtilbud som fx biblioteker, kan påvirke deres valg 

Generelt mener flere af vælgerne i rød blok end i blå blok, at biblioteker og kulturelle tilbud skal prioriteres politisk. Fordelt på køn er det 83 % af kvinderne og 77 % af mændene som mener, at politikerne skal prioritere, at bibliotekerne har ressourcer til at tilbyde gode læse- og kulturtilbud til borgerne.

Hent hele undersøgelsen.

For yderligere oplysninger, kontakt Danmarks Biblioteksforening
Formand Steen B. Andersen, tlf. 3057 9985, sba@byr.aarhus.dk
Direktør Michel Steen-Hansen, tlf. 4030 5230, msh@db.dk

Kulturministeren opfordrer kommunerne til at prioritere bibliotekerne

Indlæg af Kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M) og Danmarks Biblioteksforenings forperson Paw Østergaard Jensen (A) bragt i Politiken den 28. juni 2024

Deltag i kulturlivets første topmøde

Dansk Kulturliv samler toppen af dansk kulturliv til en enestående begivenhed for hele kulturlivet.

Stor læseundersøgelse af samtlige skoleelever i kommune undervejs

Rudersdal lancerer en omfattende læseundersøgelse blandt samtlige skoleelever i kommunen, med fokus på at styrke læseglæden.

Kulturens veje til forandring

Vær med til at starte en kulturpolitisk samtale om, hvordan der skabes bedre adgang til kunst og kultur for unge i udskolingsalderen og opefter.

The educational benefits of public libraries

Investeringer i biblioteker har en positiv effekt på testscores for børn på skoler, viser nyt amerikansk studie.

Kultur er velfærd. Lad os behandle den sådan, og lad økonomien følge med.

Vi skal begynde at betragte kultur som velfærd. Der er et stort potentiale i kulturlivet, det kan give mere mental sundhed og trivsel.

Ny rapport giver viden om børn og unges forhold til bøger og læsning

Bogpanelets nye rapport viser, at det særligt er fællesskaberne med venner, der er afgørende for, om læsningen prioriteres i udskolingen.

Fortsat stigning i bibliotekernes udlån

Bibliotekernes udlån er steget 8% fra 2022 til 2023. Både de fysiske og de digitale udlån er steget fra 2022 til 2023.