COSMOS – Viby Sjællands nye bibliotek og kulturhus vinder international pris

Cosmos rummer både bibliotek, borgerservice, kulturhus og lokalarkiv. Foto: Roskilde Bibliotekerne

Skrevet af

Naja Bjørn Nielsen

15 august, 2022
Download hele magasinet som pdf:

Resultatet af den internationale Architizer A+ Awards blev offentliggjort i juni måned, og blandt vinderne er Cosmos, det nye bibliotek og kulturhus i Viby Sjælland lidt uden for Roskilde. Huset er Vibys nye dagligstue, der er blevet til i et samarbejde mellem Christensen & Co Arkitekter, Primus Arkitekter, STED By og Landskab, WSP og Roskilde Bibliotekerne.

Cosmos åbnede sidste efterår, og er et strålende eksempel på, at et hus ikke blot er et hus. Med respekt for det, Viby er rundet af, er der med Cosmos skabt et vindue til oplevelser, inspiration, fordybelse, fællesskab og mangfoldighed og ikke mindst til mødet med dem, man deler sit lokalsamfund med. Både arkitekturen, stemningen, og det indhold, der skabes til og sammen med de lokale Viby-borgere gør huset til et unikt og samlende sted. Og det er netop en af grundene til, at Cosmos har vundet Popular Choice prisen i kategorien ’Community Centers’ – det vil sige vigtige lokale samlingspunkter.

Stærk forbindelse til det lokale. I Cosmos skal de sociale zoner og husets åbne arkitektur skabe nysgerrighed, så gæsterne får lyst til også at besøge biblioteket og værkstederne, selv om de egentlig bare skulle have ordnet nyt pas i borgerservice. Projektet (1.400m2) har en stærk arkitektonisk forbindelse til lokalmiljøet. Og netop samarbejdet mellem arkitekter, kommune og civilsamfund har været præget af ambitionen om at skabe et helt særligt hus til lige netop Viby. Cosmos’ arkitektur samler derfor både fortid og fremtid gennem de materialer og farveskala, der er valgt til huset. Gavlen og facadens hvide keramiske tegl er begge en reference til det andelsmejeri, der tidligere lå på grunden. Samtidig understøtter og styrker arkitekturen Vibys aktuelle planer for lokalområdet, så huset skaber synergi mellem de mange nye tiltag i byens rum.

Læs også: Cosmos udvider fællesskabets rum. Artikel i Danmarks Biblioteker nr. 6, 2021.

Naja Bjørn Nielsen, Roskilde Bibliotekerne

Klimakrisen er konkret, nærværende og højaktuel

LEDER Klimakrisen, den globale opvarmning mv. er almindeligt anerkendt… efterhånden. COP27, klimakonferencen, er netop afsluttet med et magert resultat. En erklæring fra ...

Set fra MIN stol – Vi udvikler boligområder og fællesskaber med kultur

Vi har et højt velfærdsniveau i Gladsaxe Kommune, men vi kan altid blive bedre og arbejder på forskellige måder med styrkelse af kernevelfærden bl.a. ved at medtænke ...