Forlig mellem IFLA og generalsekretæren

Den afgående generalsekretær introducerer planer for transformationsprocessen på IFLA kongressen i Polen 2017. Foto: IFLA Flickr.

Skrevet af

12. december, 2022
Download hele magasinet som pdf:

Efter en del uro internt i IFLA, i den internationale biblioteksorganisations hovedkvarter i Haag, er organisationens politiske topledelse og generalsekretær Gerald Leitner blevet enige om at afslutte samarbejdet i slutningen af 2022.

Først på året da man fra Governing Board, det styrende organ, annoncerede planen om at slutte samarbejdet skete det uden megen forklaring. I modsætning til efterfølgende, verserende rygter er det vigtigt for GB’s medlemmer at understrege, at Leitner aldrig er blevet fundet ansvarlig for nogen juridisk eller kontraktlig forseelse, oplyses det i en udmelding fra organisationen den 31. oktober; uenigheden beror på forskellig holdning til ledelse af organisationen.

Den afgående generalsekretær har varetaget posten siden sommeren 2016 og stod bl.a. i spidsen for transformationsprocessen af IFLA til en mere moderne organisation i forhold til at kunne tackle udfordringer afledt af den stadigt stigende globalisering og digitalisering.

Gerald Leitner startede således bl.a. Global Vision projektet som på hidtil uset basis involverede bibliotekarer fra hele verden i processen, der havde fokus på at skabe en ny tidssvarende vision. Han har derudover bl.a. været en drivende kraft omkring arbejdet med ny strategi samt omstrukturering af IFLA herunder opgaven med at sikre en bredere regional repræsentation med det mål at kunne give bibliotekerne i alle dele af verden en stærk stemme i IFLA.

Se mere om IFLA (International Federation of Library Associations and Institutions) og organisationens internationale arbejde og indsatsområder på ifla.org/news.

Læs også “Hvad sker der i IFLA”

2025: Pejling af fremtiden

Hvilken dagsorden tegner sig kulturpolitisk og bibliotekspolitisk i valgåret KV25?

Hvad kan biblioteket gøre for unge?

Biblioteket tilbyder mulighed for at blive klogere på ens egne muligheder. Det gør kultur i det hele taget.

Finanslov med skrænter

“600 millioner til kulturen de næste fire år” var det glade budskab fra Kulturministeren, da finanslovsforslaget for 2025 blev præsenteret.

Vejle: Nyt fyrtårn og demokratisk samlingssted

Planen er at skabe Danmarks bedste børnebibliotek og forbinde bymidten med byens nye grønne bydel Ny Rosborg.

Set fra MIN stol: Giv kulturen den plads, den fortjener

Det er på tide at give kulturen den plads, den fortjener. Kulturen er ikke en luksus, vi kan tillade os at overse.

Er vi berøringsangste i forhold til AI

Vi skal omfavne AI i bibliotekssektoren og tænke os ind i en rolle, så vi understøtter eleverne og de studerende i at bruge den kunstige intelligens

Når teknologien fragmenterer demokratiet

Bibliotekerne kan tilbyde borgerne et sted, hvor information ikke er drevet af algoritmer, men af etiske principper om oplysning og dannelse

Det Kgl. Bibliotek viser vejen til viden

Vejen frem er ikke at forsøge at bevise, at bogen er overlegen i forhold til skærmen. Opgaven er at vise, at den trykte bog fortsat kan noget