Frederiksberg: Trods voldsom SoMe-uro blev børnearrangement en god aften

Drag queens på scenen på Frederiksberg Bibliotek fredag den 17. marts 2023. Foto: Thomas Sjørup/Ritzau Scanpix.

Skrevet af

Hellen Niegaard

17 april, 2023
Download hele magasinet som pdf:

Lille Kulturnat for børn på Frederiksbergs Hovedbibliotek var nær druknet i en heftig shitstorm på de sociale medier, inden den overhovedet fandt sted.

Børnearrangementet blev forinden mødt af voldsomme SoMe-reaktioner og beskyldninger om politisering, wokisme og seksualisering af børn – bl.a. fra to Christiansborgpolitikere Mette Thiesen og Mikkel Bjørn. Det mundede ud i en opfordring til at demonstrere ved arrangementet. Så voldsomt var forløbet, at politiet var talstærkt til stede den fredag den, hvor også en moddemonstration fandt sted. Hvor arrangementets modstanderes demonstration endte med at samle omkring 20-30 deltagere mødte over hundrede af støtter op i en moddemonstration.

Med afsæt i den roste roman Børnene fra Sølvgade fra 2019 skrevet af Renée Toft Simonsen ville biblioteket fejre mangfoldigheden og den gode fortælling. Romanen handler om fire børn, der bor alene – men som møder Miss Nelly, der bliver deres hushjælp og reserveforælder. Miss Nelly er en mand med nederdel, højhælede støvler og strithår, og han giver børnene tryghed og en forståelse for, at det er okay at være anderledes. 

Lille Kulturnat den 17. marts 2023 kl. 16-20 bød således på både fællessang, udklædning i prinsessetøj og skæg med sminke, en række kreative aktiviteter samt underholdning i børnehøjde med to drag queens – Diana Diamond og Di Di Cancerella. Trods stor medieturbulens og diverse trusler blev arrangementet til en fin aften for børn, forældre, deltagere og optrædende. “Det dejligste arrangement længe…” lød bl.a. en mors hilsen, som takkede biblioteket for ikke at lade sig skræmme af “den uvidenhed, der kom fra hadtalerne”.  

“Tankekontrol? Kæmpe nej tak! – såvel biblioteket som kunstnerne har fået trusler. Det vil jeg ikke finde mig i som borgmester i en by, hvor frisind og mangfoldighed altid har fyldt meget. Børnene fra Sølvgade er i øvrigt en super fed børnebog” lød det fra Frederiksbergs borgmester Michael Vindfeldt (A) på bl.a. LinkedIn. Gennem hele forløbet stod ikke alene bibliotekets ledelse og personale men også lokalpolitikere fast. Biblioteket er for alle og skal opfylde sine opgaver gennem ‘kvalitet, alsidighed og aktualitet’ og ikke ‘religiøse, moralske eller politiske’ synspunkter.

Hvor går grænsen for demokratiet på bibliotekerne – hvis der er en? Lød et spørgsmål til Paw Østergaard Jensen, formand for Danmarks Biblioteksforening og byrådsmedlem i Albertslund, fra Kulturmonitor den fredag aften. Han hilste debat velkommen, så længe det foregår fredeligt, og børnene i øvrigt ikke bliver forhindret i at komme ind til arrangementet. “Så længe vi holder os inden for lovens grænser, som jo går ganske vidt, så mener jeg faktisk ikke, der er en. Vi skal ikke bedrive cancel-kultur eller føre politisk fløjkrig. Man skal kunne låne de bøger man har lyst til… Biblioteket skal først og fremmest være et rummeligt sted, hvor det bedste jo ville være, hvis man kan tåle hinandens uenigheder. Vi skal simpelthen opbygge uenighedskompetence”, fastslog formanden.

■ Se også kommentar fra kommunens formand for Kultur- og Fritidsudvalget, Lotte Kofoed (F), i klummen: Set fra MIN stol.

Regeringen er i arbejdstøjet… holder løfterne?

Trods kun relativt få måneder bag sig kan ingen sige, at regeringen ikke er trukket i arbejdstøjet, som lovet ved tiltrædelsen i december 2022. En del meningsdannere og andre ...

Paw Østergaard Jense, formand for Danmarks Biblioteksforening, 2022 -

Kære kulturminister, tillykke med jobbet

LEDER Der er megen ære i at være minister for kultur. Jakob; du har været ude og titulere dig selv som minister for demokrati og dannelse. Det er stærkt og det forpligter. ...