Biblioteket som lokalt ressourcecenter og bibliotekslov med fokus på samfundsopgaverne diskuteres ikke alene i Danmark men også i resten af Norden – og var bl.a. til debat på en nordisk konference i Bergen arrangeret af Nordens NINja-netværk.
Midt i november mødtes mere end 100 biblioteksfolk fra hele Norden til konference i regnvåde Bergen. Initiativet til konferencen kom fra NINja netværket, som har intention om en årlig konference i nordisk regi, mens planlægning og indhold m.v. blev varetaget på bedste vis af sektionen for biblioteksudvikling i Vestlands regionen og gennemført på folkebiblioteket i Bergen.
Biblioteket i lokalsamfundet
Konferencens første tema havde fokus på bibliotekernes muligheder som lokale ressourcecentre og på forslag til idéer og konkrete erfaringer med at involvere borgerne. Første keynote indlæg, “Forming Places that Matter”, kom fra den danske arkitekt Christian Pagh, som arbejder med byplanlægning.
Netværk og erfaringsudveksling er en væsentlig del af en NINja-konference og aftenen var afsat til samvær og netværk, hvilket lykkedes meget fint.
Fredagen startede med et superspændende oplæg af Ole Hamre, leder af Fargespill/Kalejdoskop programmet. Et program for børn og unge, der fokuserer på, hvad børnene kommer med, deres kulturelle gods og hvad de kan. Et anderledes og rigt integrationsprogram med stor succes, se https://fargespill.no/.
Lovfokus og demokratisk debat
I mødets palet af rundbordssamtaler deltog jeg i en samtale om demokrati, og hvordan vi arbejder med dette i bibliotekerne. Udgangspunktet var et oplæg om den finske lovgivning, og det er værd at bemærke, at den finske bibliotekslov ligesom den norske indeholder en forpligtigelse for bibliotekerne om at styrke den demokratiske debat. Lovens hovedformål er formuleret således:
The objectives of the Act are to promote:
1) equal opportunities for everyone to access education and culture
2) availability and use of information
3) reading culture and versatile literacy skills
4) opportunities for lifelong learning and competence development
5) active citizenship, democracy and freedom of expression
Hvordan loven fungerer i praksis, fik vi efterfølgende en god fornemmelse af i et oplæg fra Tampere Bibliotek.
Debatten gav virkelig stof til eftertanke og energi til vores hjemlige debat om en ny dansk lov eller i alle tilfælde om lovens formål og bibliotekernes samfundsopgaver.
Samlet set var det en meget spændende og interessant konference.
NINja – IFLA i nordisk perspektiv
Konferencen begyndte med, at vi fra NINja-netværket, dvs. nordiske biblioteksfolk engagerede i den internationale biblioteksorganisation IFLA, introducerede programmet og knyttede an til det internationale arbejde, der foregår i IFLA.
At Norden samarbejder i forhold til arbejdet i IFLA er vigtigt, både fordi vi på den måde kan have en stærk stemme ind i organisationen, og ikke mindst fordi de nordiske IFLA-repræsentanter kan samle erfaringer og inspirere hinanden til opgaverne i IFLA. Det kan være svært at greje IFLA’s måde at være organiseret på, og hvordan man f.eks. kommer i kontakt med hovedkontoret i Haag i Holland og meget andet. Desuden er det en fælle interesse at styrke viden og interesse for IFLA’s arbejde i de nordiske lande.
Det er vigtigt i praksis at omsætte og vise, hvad IFLA har fokus på og at beskrive, hvad vi også her i Norden får ud af et medlemskab – herunder vigtigheden af et globalt engagement også her hos os.
Skal du/I med til IFLA 2023 kongressen
Den afholdes i år i Rotterdam i dagene 21-25. august. Tjek https://2023.ifla.org/
Kirsten Boelt, medlem af Danmarks Biblioteksforenings Repræsentantskab og af IFLA Governing Board.