Nye podcasts: Vi gør det sammen

Skrevet af

Kira Gilling Hansen

17 april, 2023
Download hele magasinet som pdf:

Ny podcastserie om fællesskaber der bidrager til en bedre verden.

Biblioteket kan være en relevant og vigtig medspiller i den grønne og bæredygtige omstilling. Det er netop, hvad en ny podcastserie, Vi gør det sammen, sætter fokus på. Podcasten giver stemmer til handlekraftige borgere og biblioteker, der samarbejder om at gøre deres lokalsamfund mere bæredygtige. Vi har også inviteret flere eksperter i studiet, for at de kan inspirere med viden, refleksioner og tips til, hvordan vi kommer i gang med at handle, når vi føler os modløse.

Vi taler om naturforbundethed, ensomhed, biodiversitet, tøjspild og klimapsykologiske dilemmaer, og vi undersøger, hvordan fællesskaber kan være en stærk drivkraft for positiv forandring.

Vi er den store bøf på savannen

I første episode møder du Ruth, Majbrith og Lars. Ruths hjerte banker for ensomme ældre, Lars er engageret i madspild og Eventyrhaven, hvor han kommer dagligt, og Majbrith arbejder mod tøjspild og lærer unge at vedligeholde og forskønne deres tøj.

“Vi repræsenterer et stort antal stemmer, et stort antal mennesker og en stor økonomi, så hvis ikke vi bruger noget af vores frie tid på at støtte op om sådan noget her, så lader vi de unge i stikken. Vi skal leve op til at være den store bøf på savannen,” fortæller Majbrith Annesen fra verdensmålsgruppen i Viborg.

Vi har også inviteret Solveig Roepstorff i studiet. Hun er klimapsykolog og fortæller om nogle af de udfordringer, klima- og biodiversitetskriserne har affødt. Hvad gør de ved os, og hvordan kan vi handle på dem?

Lyt med

I anden episode møder du bl.a. Karen, som er amatørfotograf. Hun er ved at tage billeder til en verdensmålsudstilling, som illustrerer borgere i aktion for verdensmålene. I episode tre taler vi om biblioteket som et drømmeværksted, hvor vi inviterer naturen inden for. Der er brug for et 18. verdensmål, som handler om kunst og kulturens rolle i den grønne omstilling ifølge Johanne Marie Behrmann, der er litteraturformidler på Viborg Bibliotekerne. For litteraturen kan tale til os på et helt andet sprog end de matematiske udregninger.

Det er ingen stor nyhed, at vi producerer og køber alt for meget tøj og at tekstilindustrien er en stor klima- og miljøsynder. Vi har brug for viden og gode råd til at ændre adfærd. Vibeke Myrtue Jensen fra Forbrugerrådet Tænk kommer i episode fire med flere gode bud på hvordan, da hun har været med til at lave en stor undersøgelse om danskernes tøjadfærd.

Hvorfor laver vi podcast?

Den grønne og bæredygtige omstilling er en fælles opgave. Kloden har brug for, at vi handler! Men vi har også selv brug for det, for udover at det lindrer på de bekymringer, mange af os har, så inspireres og næres vi i handlende fællesskaber. Vi bliver gladere, mere motiverede og også mindre ensomme, og deltagerne fortæller, at det opleves mere meningsfuldt at gøre noget sammen med andre.

■ Hold også øje med UGE17 – bibliotekernes verdensmålsuge som er et godt eksempel på, hvad bibliotekerne allerede gør og har potentiale for at gøre i fremtiden. I episode 5 stiller vi skarpt på, hvorfor UGE17 er et vigtigt tiltag – og vi hører om nogle af de aktiviteter, der udspiller sig på knap 70 biblioteker.

Rigtig god lyttelyst.

KIRA GILLING HANSEN, projektleder for ‘Sammen om verdensmål‘, Tænketanken Fremtidens Biblioteker

Fakta
Podcasten produceres af Tænketanken Fremtidens Biblioteker (projekt: SAMMEN OM VERDENSMÅL) med støtte fra VELUX FONDEN.
”Vi gør det sammen” er tilgængelig i de fleste podcastapps, og du kan lytte med helt gratis på sammenomverdensmål.dk og via dette link:

Regeringen er i arbejdstøjet… holder løfterne?

Trods kun relativt få måneder bag sig kan ingen sige, at regeringen ikke er trukket i arbejdstøjet, som lovet ved tiltrædelsen i december 2022. En del meningsdannere og andre ...

Paw Østergaard Jense, formand for Danmarks Biblioteksforening, 2022 -

Kære kulturminister, tillykke med jobbet

LEDER Der er megen ære i at være minister for kultur. Jakob; du har været ude og titulere dig selv som minister for demokrati og dannelse. Det er stærkt og det forpligter. ...