Bibliotekerne er en vækstfaktor

Skrevet af

13. marts, 2011
Danmarks Biblioteksforening har netop afsluttet sit årsmøde i Helsingør, hvor 460 kommunalpolitikere og fagfolk var samlet til debat om fremtidens biblioteker.
 
Formand Vagn Ytte Larsen advarede i sin beretning om, at grænsen er nået for de kommunale nedskæringer på bibliotekerne, som er dem det er gået hårdest ud over i de seneste års kulturelle besparelser.

Siden kommunalreformen i 2007 har kommunerne, målt i faste priser, sparet 4,3 % på kulturområdet. Det er uden sammenligning gået værst ud over bibliotekerne, hvor udgifterne er reduceret med over 300 mio. kr., svarende til en besparelse på 10,7 %. I samme periode har kommunerne opprioriteret støtten til musik med 58 mio. kr. svarende til 21 %, og til museer med 71 mio. kr. svarende til 15 %. (http://www.cultur.com/2011/0201.html)

Det betaler sig at investere i biblioteker
Der var på årsmødet bred støtte fra politisk side til formandens understregning af, at vidensamfundets krumtap er biblioteket og at de kommunale nedskæringer nu må stoppe.

Vagn Ytte Larsen sagde bl.a. ”Det kunne få mig til at løfte en advarende pegefinger mod de stadigt faldende budgetter til bibliotekerne. Kære kommunalpolitikere og andre ildsjæle, slå nu et slag for den største kultur- og vidensinstitution på jeres hjemmebane i kulturudvalget og byrådet – det er på høje tid, og den er det værd. Faktisk kan det betale sig, fordi det skaber mere værdi, både hvad angår den sociale og den kulturelle kapital, som investeringer i biblioteker skaber” ( http://www.danmarksbiblioteker.dk/Default.aspx?ID=5361)

I forhold til det målbare interesserer vi os meget for, hvad borgerne forventer af biblioteket i fremtiden, ikke kun for hvad de har lånt, som er det vi oftest måler på. Men i det hele taget den merværdi det skaber for lokalsamfundet. 
 
Borgerne strømmer til – udnyt det!
I informationsjunglen er der brug for bibliotekerne som aldrig før, ikke kun som stedet man låner bøger, men også som lokalsamfundets mødested, hvor borgerne strømmer til.
 
I alt 36 millioner mennesker besøgte de danske folkebiblioteker i 2009.
Dette er en stigning på 5 % fra 2008 til 2009 og dermed er bibliotekerne den kulturinstitution, som bruges hyppigst og af flest mennesker. Også som det uformelle læringssted, hvor bibliotekerne landet over f.eks. har tusindvis af borgere igennem IT læringstilbud, hvor man kan lære at bruge NemID og andet som er nødvendigt for at kunne fungere i det digitale Danmark.
 
Det er da også inden for det digitale område der er den største vækst hos bibliotekerne. De seneste år har bibliotekerne oplevet en årlig fordobling af digitale lån som f.eks. lydbøger, musik, film over nettet. Borgerne bruger altså biblioteket mere og mere, og det står jo i skærende kontrast til at politikerne skærer så voldsomt på bibliotekernes budgetter.
Derfor var der på årsmødet også bred opbakning fra landets kommunalpolitikere om opfordringen til at investere, frem for at spare, fordi bibliotekernes indsats er så central for at gøre alle borgere selvhjulpne i det digitale Danmark.

Det Bibliotekspolitiske Topmøde 24. og 25. april 2025

Sæt kryds i kalenderen ved den 24. og 25. april 2025, hvor Det Bibliotekspolitiske Topmøde indtager kulturhotellet HØJHUSET i Herning.

Tilbageblik på Det Bibliotekspolitiske Topmøde 2024

Oplæg, billeder og videoer, og alt muligt andet fra Topmødet, er nu tilgængeligt på Topmødets hjemmeside.

Kultur som løsning i en krisetid

Det Bibliotekspolitiske Topmøde 2024 sætter fokus på hvordan kultur og biblioteker er med til at skabe trivsel, bæredygtig udvikling og få flere til at tage del i demokratiet.

Trendspottere 2024

Deltagerne på det Bibliotekspolitiske Topmøde får mulighed for på allernærmeste hold at se nærmere på aktuelle trendspottende projekter fra landets biblioteker.

Sådan styrker vi danske børns læseevner

Vi har en regulær læsekrise, er budskabet fra Simon Skov Fougt, som på Det Bibliotekspolitiske Topmøde 2024 giver et grundigt indblik i hvorfor (fanden) de unge ikke læser.

Trendspottere på Topmødet

På Det Bibliotekspolitiske Topmøde 2024 er der igen mulighed for at blive inspireret og få gode ideer med hjem, når årets Trendspottere præsenterer spændende projekter fra ...

Forsker: Derfor er udlån ikke bibliotekets vigtigste opgave

“Danmark har brug for bibliotekerne. Og vi har brug for, at de udvikler sig, så de stadig er relevante. Det vigtigste er ikke længere at udlåne bøger.” Sådan ...

Skal din kommune være vært for Det Bibliotekspolitiske Topmøde?

Det Bibliotekspolitiske Topmøde afholdes hvert år et nyt sted i Danmark. I de senere år har mødet tiltrukket mellem 400 og 500 politikere og fagfolk fra hele landet, som ...