Regeringen skriver, at kulturen er løsningen på mange af samfundets store kriser. Hvad ligger der egentlig bag sådan et udsagn? Og hvilken rolle skal bibliotekerne spille?
”Bibliotekerne er landets mest besøgte kulturinstitution og der er lige kommet friske statistikker, som viser at udlånet stiger, både fysiske bøger, samt e-bøger og lydbøger” siger forperson for Danmarks Biblioteksforening Paw Østergaard Jensen, og uddyber samtidig:
”Desværre dækker tallene over at der er meget stor forskel på hvad borgerne kan forvente af biblioteket, da nogle kommuner har skåret alt for voldsomt ned. Det er dumt i en tid, hvor udfordringerne med læsning, trivsel og deltagelse står i kø og biblioteket har nogle gode løsninger”
På Det Bibliotekspolitiske Topmøde i Sønderborg den 11. og 12. april sætter Danmarks Biblioteksforening sammen med en række eksperter og specialister fokus på undersøgelser og praktiske erfaringer, hvor kulturen og bibliotekerne er med til at skabe trivsel, bæredygtig udvikling og få flere til at tage del i demokratiet.
Topmødet vil fra forskellige vinkler se nærmere på, hvordan man får synliggjort og aktiveret kulturens positive effekter mere bredt i samfundet.
Trivselskrisen belyses af formand for Trivselskommissionen Rasmus Meyer, mens læsekrisen som ifølge PIRLS-undersøgelser især er synlig blandt børn og unge også kommer under luppen. Simon Skov Fougt er national forskningsleder på PIRLS og han undersøger hvorfor (fanden) de unge ikke læser!
Der ses også nærmere på bibliotekernes fremtid, når deres muligheder med kunstig intelligens tages under grundig behandling.
Dette og meget mere er på dagsordenen, når 400 kulturpolitikere, fagfolk og andre interessenter fra biblioteks- og kulturbranchen samles til Det Bibliotekspolitiske Topmøde den 11. og 12. april, arrangeret af Danmarks Biblioteksforening i samarbejde med Sønderborg kommune og bibliotek. Læs meget mere om Topmødet på www.dbtop.dk