Kultur som løsning i en krisetid

Skrevet af

9. april, 2024

Regeringen skriver, at kulturen er løsningen på mange af samfundets store kriser. Hvad ligger der egentlig bag sådan et udsagn? Og hvilken rolle skal bibliotekerne spille?

”Bibliotekerne er landets mest besøgte kulturinstitution og der er lige kommet friske statistikker, som viser at udlånet stiger, både fysiske bøger, samt e-bøger og lydbøger” siger forperson for Danmarks Biblioteksforening Paw Østergaard Jensen, og uddyber samtidig:

”Desværre dækker tallene over at der er meget stor forskel på hvad borgerne kan forvente af biblioteket, da nogle kommuner har skåret alt for voldsomt ned. Det er dumt i en tid, hvor udfordringerne med læsning, trivsel og deltagelse står i kø og biblioteket har nogle gode løsninger”

Det Bibliotekspolitiske Topmøde i Sønderborg den 11. og 12. april sætter Danmarks Biblioteksforening sammen med en række eksperter og specialister fokus på undersøgelser og praktiske erfaringer, hvor kulturen og bibliotekerne er med til at skabe trivsel, bæredygtig udvikling og få flere til at tage del i demokratiet.

Topmødet vil fra forskellige vinkler se nærmere på, hvordan man får synliggjort og aktiveret kulturens positive effekter mere bredt i samfundet.

Trivselskrisen belyses af formand for Trivselskommissionen Rasmus Meyer, mens læsekrisen som ifølge PIRLS-undersøgelser især er synlig blandt børn og unge også kommer under luppen. Simon Skov Fougt er national forskningsleder på  PIRLS og han undersøger hvorfor (fanden) de unge ikke læser!

Der ses også nærmere på bibliotekernes fremtid, når deres muligheder med kunstig intelligens tages under grundig behandling.

Dette og meget mere er på dagsordenen, når 400 kulturpolitikere, fagfolk og andre interessenter fra biblioteks- og kulturbranchen samles til Det Bibliotekspolitiske Topmøde den 11. og 12. april, arrangeret af Danmarks Biblioteksforening i samarbejde med Sønderborg kommune og bibliotek. Læs meget mere om Topmødet på www.dbtop.dk

Det Bibliotekspolitiske Topmøde 24. og 25. april 2025

Sæt kryds i kalenderen ved den 24. og 25. april 2025, hvor Det Bibliotekspolitiske Topmøde indtager kulturhotellet HØJHUSET i Herning.

Helping libraries help Europeans

Europæiske biblioteksforeninger udgiver manifest til EP-valget, bl.a. om at sikre lige adgang til kultur og uddannelse.

Afskaffelse af biblioteksgebyrer er godt for læselysten, men udfordrer budgetterne

At afskaffe gebyrer kan være en løftestang for læseglæden. Der skal dog samtidig tages højde for de økonomiske konsekvenser for bibliotekerne.

Tilbageblik på Det Bibliotekspolitiske Topmøde 2024

Det Bibliotekspolitiske Topmøde den 11. og 12. april 2024 i Sønderborg er vel overstået. Tak til alle deltagere, oplægsholdere, udstillere og til Sønderborg for de ...

Trendspottere 2024

Vanen tro vil årets deltagere på det Bibliotekspolitiske Topmøde få mulighed for på allernærmeste hold at se nærmere på aktuelle trendspottende projekter fra landets ...

Sådan styrker vi danske børns læseevner

Simon Skov Fougt er er lektor i literacy research ved Nationalt Center for Skoleforskning (NCS) og Afdeling for Fagdidaktik på Aarhus Universitet, DPU, og national ...

Trendspottere på Topmødet

På Det Bibliotekspolitiske Topmøde 2024 er der igen mulighed for at blive inspireret og få gode ideer med hjem, når årets Trendspottere præsenterer spændende projekter fra ...

Forsker: Derfor er udlån ikke bibliotekets vigtigste opgave

“Danmark har brug for bibliotekerne. Og vi har brug for, at de udvikler sig, så de stadig er relevante. Det vigtigste er ikke længere at udlåne bøger.” Sådan ...