Helping libraries help Europeans

Skrevet af

2. maj, 2024

Europæiske biblioteksforeninger udgiver manifest til Europa-Parlamentets valg den 5. juni. Manifestet opstiller konkrete tiltag, som fremtidige medlemmer af Europa-Parlamentet – såvel som de øvrige EU-institutioner – kan tage inden for egne kompetenceområder for at realisere bibliotekernes potentiale. Vi opfordrer kandidater og partier til at forpligte sig til at leve op til disse anbefalinger.

Helping Libraries help Europeans

  1. Som garanter for lige adgang til kultur og uddannelse
  2. Som vitale støtter for levende demokratier
  3. Som kraftcenter for inklusiv innovation
  4. Som vogtere af Europas minde
  5. Som drivkraft for global udvikling

Mere bæredygtigt Europa med biblioteker

Førende europæiske biblioteksforeninger og -organisationer har udgivet et manifest, der opfordrer kandidater til valget til Europa-Parlamentet for at sikre, at bibliotekerne realiserer deres potentiale til at opbygge et stærkere, mere retfærdigt og mere bæredygtigt Europa.

Manifestet er vedtaget af EBLIDA (European Bureau of Library, Information and Documentation Associations), IFLA (International Federation of Library Associations and Institutions), LIBER (Association of European Research Libraries), PL2030 (Public Libraries 2030) og NAPLE (National Authorities on Public Biblioteker i Europa Forum). Dokumentet er bygget op omkring de vigtigste måder, hvorpå biblioteker bidrager – se mere.

Også på Aalborg Bibliotekerne afskaffes gebyrer nu for de unge lånere

Aalborg Bibliotekerne dropper forsøgsvist gebyrer for sen aflevering af materialer for unge resten af 2024 for at styrke læselysten.

300 mio. norske kroner skal understøtte de norske børns læsning

Den norske statsminister Jonas Gahr Støre bebuder, at der vil komme en investering i fysiske skolebøger på 300 mio. norske kroner.

Afskaffelse af biblioteksgebyrer er godt for læselysten, men udfordrer budgetterne

At afskaffe gebyrer kan være en løftestang for læseglæden. Der skal dog samtidig tages højde for de økonomiske konsekvenser for bibliotekerne.

Tilbageblik på Det Bibliotekspolitiske Topmøde 2024

Oplæg, billeder og videoer, og alt muligt andet fra Topmødet, er nu tilgængeligt på Topmødets hjemmeside.

Kultur som løsning i en krisetid

Det Bibliotekspolitiske Topmøde 2024 sætter fokus på hvordan kultur og biblioteker er med til at skabe trivsel, bæredygtig udvikling og få flere til at tage del i demokratiet.

Valg i EBLIDA

Den europæiske biblioteksorganisation EBLIDAs nomineringsfase er overstået, nu skal der vælges både EBLIDA præsident og medlemmer til Executiv Committee. Der kan stemmes ...

Amerikanske unge har genfundet biblioteket

Unge amerikanere, som over there gerne omtales som Gen Z, bruger bibliotekerne i højere grad end de ældre generationer. En rapport fra den Amerikanske Biblioteksforening, ALA, ...

Ny direktør for EBLIDA

Den 1. februar 2024 er første arbejdsdag for EBLIDAs nye direktør Mikkel Christoffersen. Han efterfølger Giuseppe Vitiello, som forlod EBLIDA i december 2023. Mikkel ...