‘Sammen om lesing’ – ny norsk læsestrategi 2024-2030

Norges kultur- og ligestillingsminister, Lubna Jaffery

Skrevet af

31. maj, 2024

Den norske regering har lanceret en national læselyststrategi med titlen ‘Sammen om lesing’, der gælder fra 2024 til 2030. Målet er at få at flere børn og unge i Norge til at læse mere og bedre.

Regeringen vil blandt andet bruge 300 mio. norske kroner på at gøre flere bøger tilgængelige i grundskolen, ligesom den vil sætte et særligt fokus på kvaliteten af skolernes arbejde. Det skal ske gennem den nye læsesatning ‘Tid for lesing’, der skal bidrage til kompetenceudvikling på området og give lærere og skoleledere råd, vejledning og inspiration til arbejdet med at styrke alle elevers læsefærdigheder og læselyst.

Strategien lægger op til at styrke de aktører, som formidler til børn og unge, sådan at bøgerne og litteraturen kan nå ud til endnu flere. Regeringen vil for eksempel oprette en ny tilskudsordning, der skal bygge bro mellem folkebiblioteker og børnehaver. 

Bøger og læsning i AI-æraen

EBLIDA-konferencen 2025 fokuserede på at styrke biblioteker som demokratiske nøgleinstitutioner med særligt fokus på AI og læsning.

Fupz overhaler Reuter

Børne- og ungdomsforfatter Kim Fupz Aakeson er i år topscorer ved uddelingen af bibliotekspengene, og skubber dermed Bjarne Reuter af tronen.

EBLIDAs nye director er dansk

EBLIDA har annonceret udnævnelsen af ​​Andrew Cranfield som dets nye director, med virkning fra på EBLIDA-rådsmødet i Riga den 7. april 2025

Udløser boggaver flere lån i børnefamilier?

På trods af at biblioteker er gratis, er der stadig stærke sociale forskelle i, hvilke forældre der bruger bibliotekerne mest.

National indsats for børn og unges læseglæde lancerer gratis arbejdsbog

Arbejdsbogen giver inspiration og gode råd til, hvordan den enkelte kommune kan arbejde med børneinddragelse og skabe et fælles sprog om læseglæde.

Læseglæde er en investering i børns trivsel

Samarbejdet mellem skoler, biblioteker og forældre er afgørende for at skabe en læsekultur, hvor børn møder bøger både i skolen, derhjemme og i fritiden.

Bibliotek vil nedbryde læsehindringer

Der kan være en del borgere, som af forskellige årsager har en mental barriere overfor det at læse, og den vil man forsøge at nedbryde.

Benhård satsning på udlån og læsning giver pote

”Det er ikke kommet af sig selv, og i mange kommuner har man passeret præ-corona aktiviteten. Man må bare klappe og anerkende indsatsen.”