Det starter med børnene: Metodekit til børneinddragelse

Skrevet af

5. juni, 2024

Hvordan bliver folkebibliotekerne bedre til at inddrage børn på mellemtrinnet og få deres konkrete ideer til, hvordan vi sammen ændrer den udfordrede læsekultur?

Disse spørgsmål var afsættet for udviklingsprojektet Det starter med børnene, som blev gennemført med deltagelse af 44 folkebiblioteker, eReolen GO en masse børn fra hele landet og med støtte fra Slots- og Kulturstyrelsen.

Projektet er nu klar med et bredt og gennemtestet metodekatalog, der ligger på Bibliotekernes Læsespor. Læs blandt andet om energizers, fra fake til fakta, afstemninger og demokrati med brikker.  
 
Find metodekataloget på Læsesporet.dk
Læs interview om projektet med innovationskonsulent Line Nordbo og projektejer Tina Bang Jakobsen.

Søg puljemidler til samarbejder om børns læseglæde samt digital biblioteksudvikling

21 mio. kr. fra 'Udviklingspuljen for folkebiblioteker og pædagogiske læringscentre' er i 2024 øremærket til at udbygge samarbejder om børns læseglæde.

Stor læseundersøgelse af samtlige skoleelever i kommune undervejs

Rudersdal lancerer en omfattende læseundersøgelse blandt samtlige skoleelever i kommunen, med fokus på at styrke læseglæden.

‘Sammen om lesing’ – ny norsk læsestrategi 2024-2030

Norske børn og unge læser dårligere end tidligere, og derfor har den norske regering lanceret en ny læsestrategi

300 mio. norske kroner skal understøtte de norske børns læsning

Den norske statsminister Jonas Gahr Støre bebuder, at der vil komme en investering i fysiske skolebøger på 300 mio. norske kroner.

Kultur er velfærd. Lad os behandle den sådan, og lad økonomien følge med.

Vi skal begynde at betragte kultur som velfærd. Der er et stort potentiale i kulturlivet, det kan give mere mental sundhed og trivsel.

Ny rapport giver viden om børn og unges forhold til bøger og læsning

Bogpanelets nye rapport viser, at det særligt er fællesskaberne med venner, der er afgørende for, om læsningen prioriteres i udskolingen.

Trendspottere 2024

Deltagerne på det Bibliotekspolitiske Topmøde får mulighed for på allernærmeste hold at se nærmere på aktuelle trendspottende projekter fra landets biblioteker.

Sådan styrker vi danske børns læseevner

Vi har en regulær læsekrise, er budskabet fra Simon Skov Fougt, som på Det Bibliotekspolitiske Topmøde 2024 giver et grundigt indblik i hvorfor (fanden) de unge ikke læser.