Også på Aalborg Bibliotekerne afskaffes gebyrer nu for de unge lånere

Skrevet af

23. maj, 2024

Som et forsøg skal lånere under 18 år ikke betale gebyrer ved for sen aflevering af materialer på Aalborg Bibliotekerne i resten af 2024. Det sker som et led i at gøre litteraturen mere tilgængelig for de yngste og således øge deres læseglæde. 

 “Vi oplever desværre, at gebyrerne er en barriere for nogle børnefamilier, og det sætter sit præg på børnenes læselyst. Derfor tager vi nu et stort skridt, som skal gøre bøger lettere tilgængelige for børn og unge og således forhåbentlig bidrage positivt til deres læseglæde” fortæller Kristine Nygaard, som er bibliotekschef hos Aalborg Bibliotekerne.

»Vi har allerede set positive effekter fra andre biblioteker, som har lavet lignende ordninger, og vi forventer, at løsningen også hos os vil resultere i en stigning i antallet af udlån og lånere under 18 år på biblioteket,« siger Kristine Nygaard med reference til lignende ordninger i andre kommuner.

Aalborg Bibliotekerne kommer stadig til at udsende varsler om aflevering, ligesom man fortsat vil blive indkrævet et erstatningsgebyr, hvis lånte materialer ikke bliver afleveret eller er beskadiget.

The educational benefits of public libraries

Investeringer i biblioteker har en positiv effekt på testscores for børn på skoler, viser nyt amerikansk studie.

Gebyrafskaffelse kan få konsekvenser

Der jubles over gebyrfrihed på landets biblioteker, men er det kun positivt? BogMarkedet har snakket med DBs forperson, Paw Østergaard Jensen.

Helping libraries help Europeans

Europæiske biblioteksforeninger udgiver manifest til EP-valget, bl.a. om at sikre lige adgang til kultur og uddannelse.

Afskaffelse af biblioteksgebyrer er godt for læselysten, men udfordrer budgetterne

At afskaffe gebyrer kan være en løftestang for læseglæden. Der skal dog samtidig tages højde for de økonomiske konsekvenser for bibliotekerne.

Tilbageblik på Det Bibliotekspolitiske Topmøde 2024

Oplæg, billeder og videoer, og alt muligt andet fra Topmødet, er nu tilgængeligt på Topmødets hjemmeside.

Kultur som løsning i en krisetid

Det Bibliotekspolitiske Topmøde 2024 sætter fokus på hvordan kultur og biblioteker er med til at skabe trivsel, bæredygtig udvikling og få flere til at tage del i demokratiet.

Er det en god ide at droppe gebyrer på bibliotekerne?

Det er temaet i dagens udgave af RING TIL RADIO4 – fra kl. 9-10. Baggrunden er at Glostrup Bibliotek iværksætter et forsøg med gebyrfrit bibliotek, som forventes at øge ...

KL & Bibliotekerne

I maj blev et KL-papir om folkebibliotekerne præsenteret. Her fremhævede Leon Sebbelin (B) biblioteket som en af vores vigtigste kulturinstitutioner og opfordrede kommunerne til ...