Forsker: Derfor er udlån ikke bibliotekets vigtigste opgave

Bugge Holm Hansen, leder af forskning indenfor innovation og teknologi på Institut for fremtidsforskning.

Skrevet af

12. marts, 2024

“Danmark har brug for bibliotekerne. Og vi har brug for, at de udvikler sig, så de stadig er relevante. Det vigtigste er ikke længere at udlåne bøger.”

Sådan siger Bugge Holm Hansen, der er leder for forskning indenfor innovation og teknologi på Institut for fremtidsforskning til TV2 Øst.

Faldet i antallet af udlån er ifølge Bugge Holm Hansen en helt konkret trussel mod bibliotekerne.

“I takt med at antallet af udlån på bibliotekerne er faldet, så er det jo også let fra politisk side at se bibliotekerne som et oplagt sted at spare.

Men bibliotekerne spiller en vigtig rolle i at understøtte kulturen i det lokalsamfund, hvor de ligger. Skolen, idrætshallen og biblioteket er det sidste, der står ude i landområderne. Og bibliotekerne bliver i stigende grad et sted, hvor man mødes og ser mennesker – og et sted for viden lokalt, siger han, og kalder det en del af lokalsamfundets DNA.”

Om udlån fortsat er det vigtigste og hvad bibliotekernes rolle er i fremtiden, kan du høre bl.a. Bugge Holm Hansens bud på, når Det Bibliotekspolitiske Topmøde afvikles den 11. og 12. april i Sønderborg.

Skal du med på Topmødet?

Hvordan styres din adgang til viden på nettet?

En opsamling på konferencen “Sådan styrer techgiganterne og kunstig intelligens din adgang til viden på nettet” fra den 3. april 2024.

Det Bibliotekspolitiske Topmøde 24. og 25. april 2025

Sæt kryds i kalenderen ved den 24. og 25. april 2025, hvor Det Bibliotekspolitiske Topmøde indtager kulturhotellet HØJHUSET i Herning.

Tilbageblik på Det Bibliotekspolitiske Topmøde 2024

Oplæg, billeder og videoer, og alt muligt andet fra Topmødet, er nu tilgængeligt på Topmødets hjemmeside.

Kultur som løsning i en krisetid

Det Bibliotekspolitiske Topmøde 2024 sætter fokus på hvordan kultur og biblioteker er med til at skabe trivsel, bæredygtig udvikling og få flere til at tage del i demokratiet.

Trendspottere 2024

Deltagerne på det Bibliotekspolitiske Topmøde får mulighed for på allernærmeste hold at se nærmere på aktuelle trendspottende projekter fra landets biblioteker.

Sådan styrker vi danske børns læseevner

Vi har en regulær læsekrise, er budskabet fra Simon Skov Fougt, som på Det Bibliotekspolitiske Topmøde 2024 giver et grundigt indblik i hvorfor (fanden) de unge ikke læser.

Trendspottere på Topmødet

På Det Bibliotekspolitiske Topmøde 2024 er der igen mulighed for at blive inspireret og få gode ideer med hjem, når årets Trendspottere præsenterer spændende projekter fra ...

Vision for bibliotekernes fremtid med kunstig intelligens

Kunstig intelligens er et teknologisk felt i rivende udvikling. Teknologien medfører enorme udfordringer og muligheder for borgere, samfund og biblioteker. På tværs af ...