Danmarks Biblioteker er sammen med en række organisationer med på årets Folkemøde, for at sætte fokus på LIVSRUM – de fysiske og sociale rum, der understøtter det gode liv. De rum, som gør det muligt at indgå i fællesskabet.
Den Sociale Scene er omdrejningspunkt for debatten om LIVSRUM, og Danmarks Biblioteker lægger ud med
”Et talkshow om ensomhed og fællesskaber” fredag den 15. juni fra kl. 13:30 til 14:15.
Vi har som mennesker brug for at mødes og noget at mødes om. Selvom der i dag er uanede muligheder for at deltage og mødes i fællesskaber, er der paradoksalt nok rigtig mange mennesker, der føler sig ensomme.
I 2016 udviklede fire folkebiblioteker, med udgangspunkt i bibliotekets kulturelle kerne og faglighed, metoder til at skabe fællesskaber for ensomme ældre. I talkshowet fortæller Kirsten fra Slagelse Bibliotekerne fortælle om sin erfaring med at skabe ældrefællesskaber, og Gerda på 82 fortæller om, hvad hun har fået ud af at deltage i bibliotekets ældrefællesskab. På den baggrund inviteres til et talkshow, hvor vi breder perspektivet ud og ser på ensomhed fra andre vinkler og i dialog med andre kulturinstitutioner.
Deltagerne i talkshowet er:
- Gerda Seistrup, pensionist
- Kirsten Kildegaard Rasmussen, bibliotekar, Slagelse Bibliotekerne
- Mikkel Bogh, direktør, Statens Museum for Kunst
- Pia Henriette Friis, formand, Bibliotekschefforeningen
- Talkshowsvært: Mia Ben-Ami, BibTuben
Danmarks Biblioteker inviterer herefter til debatten ”Kulturpolitik i ghettoen” på Den Sociale Scene fredag den 15. juni fra kl. 14:15 til 15:00.
Regeringen lancerede i marts 2018 et ‘ghettoudspil’, der ”en gang for alle skal gøre op med parallelsamfund”. Udspillet indeholder 22 initiativer, men ingen af dem er kulturpolitiske på trods af, at parallelsamfund defineres som et kulturelt problem. Udfordringerne i landets udsatte boligområder kan ikke alene løses ved at rive gamle boliger ned og uddele dobbeltstraffe, men kræver en flerstrenget indsats, hvor nogle af løsningerne stadig er ukendte. Måske kan kulturinstitutionerne gøre en reel og forebyggende forskel? Vi giver tre stemmer fra virkeligheden ordet, nemlig:
- Hamide Kara, integrationsbibliotekar, Køge Bibliotekerne
- Ahmad Mahmoud, forfatter
- Aida Ammary, projektchef, Mino Danmark
- Moderator: Kent Skov Andreasen, bibliotekschef, Odense Bibliotekerne
I forbindelse med Den Sociale Scene 2018 udgives også publikationen ’Livsrum’.
Her giver Danmarks Biblioteker og de øvrige 12 partnere bag Den Sociale Scene deres bud på hvad Livsrum er, kan og bør være.
For yderligere oplysninger om Danmarks Biblioteker på Folkemødet 2018, kontakt:
Direktør i Danmarks Biblioteksforening Michael Steen-Hansen, tlf. 4030 5230