Når Folkemødet 2022 åbner den 16. juni i Allinge på Bornholm, bliver det med en helt ny scene, nemlig Kulturens Plads. Ideen til Kulturens Plads opstod op til folkemødet i 2020, som dog blev aflyst pga. Corona. Sidan da er foreningen Dansk Kulturliv opstået, og de står nu bag Kulturens Plads, hvor sigtet er at samle hele kulturlivet, og sætte fokus på kulturens betydning for samfundet.
”Netop Folkemødet er et fantastisk sted at vise kulturens samfundsmæssige betydning, fordi så mange meningsdannere og helt almindelige mennesker samles på kryds og tværs. Derfor vil vi skabe nye formater og nye måder at diskutere kulturen og dens betydning på for det moderne samfund” siger Michel Steen-Hansen, vicebestyrelsesleder i Dansk Kulturliv.
Der er mange kulturelle organisationer, der bakker om initiativet Kulturens Plads på Folkemødet 2022.
Dansk Kulturliv består af interesseorganisationerne Dansk Live, Danmarks Biblioteksforening, Dansk Teater, Organisationen Danske Museer, Danske Koncert- og Kulturhuse samt Danske Ensembler, Orkestre og Operainstitutioner. Blandt de øvrige parter bag det omfattende program på Kulturens Plads er bl.a. Statens Kunstfond, Applaus, Tænketanken Fremtidens Biblioteker og Dansk Teater 300 år.
Folkemødets direktør Camilla Laudrup udtrykker stor begejstring for, at kulturen har fået sin egen plads på årets Folkemøde: “Folkemødet samler mennesker og en af grundstenene er den tillid, der er så allestedsnærværende i vores samfund. Og netop kulturlivet har en central aktie i, at vi dyrker og opretholder tilliden. Derfor er vi så glade for, at Kulturens Plads viser det danske kulturlivs betydning for og indflydelse på den demokratiske samtale.”
I løbet af Folkemødet vil en lang række af de politiske partiers kulturordførere holde Kulturens tale for publikum på Kulturens Plads. Her vil de komme med deres kulturpolitiske visioner for kulturen og ambitioner for fremtidens kulturliv. De vil desuden dykke ned i kulturens betydning for samfundet, det enkelte menneske og for demokratiet.
Derudover hilser Kulturens Plads blandt andre velkommen til Søren Brostrøm i en samtale om kultur og sundhed, Kasper Holten drøfter hvorfor vi skal have scenekunst i hele landet, Gitta Malling og Statens Kunstfond sætter fokus på kultur i grundskolen, og Henriette Laursen giver perspektiver på kulturens blinde vinkler.
Ifølge Michel Steen-Hansen, som også er direktør i Danmarks Biblioteksforening er det helt naturligt for bibliotekernes forening at være med til at skabe rammerne for en egentlig kulturscene på Folkemødet;
“Kulturen og i særdeleshed bibliotekerne er med til give mennesker mulighed for at deltage, og det gør de blandt andet ved at skabe debat og demokratiske samtaler”.
Kulturpolitikken har en stor betydning for hele vores samfund, fordi den afspejler alt det der sker mellem mennesker, hvad enten vi mødes og inspireres til koncerten, bliver udfordret på museet eller bevæges på teateret. Netop mødet mellem mennesker og de nære fællesskaber er der stor interesse for, men i den kulturpolitiske debat opleves det ofte, at det nære og lokale kulturliv ude i landet er nærmest fraværende i debatrummet. Det er dybest set det, Kulturens Plads vil styrke.
“Der bliver ofte diskuteret overordnet statslig kulturpolitik, men det handler mest om de statslige institutioner, og det bliver ofte ved skåltalerne. Det skal der også stadig være plads til, men der er brug for at få sat mere fokus på kulturens helt nære betydning rundt omkring i det lokale kulturliv, og det bliver en af de vigtigste opgaver på Kulturens Plads.” siger Katrine Ebdrup Damgaard der er Organisations- og forretningsudvikler i Dansk Kulturliv og er den der har stået for programlægningen på Kulturens Plads.
Kulturens Plads vil under hele Folkemødet finde sted på adressen Lindeplads 2B i Allinge, i smørhullet mellem Gæstgiveren og Pilen.
For yderligere oplysninger, kontakt:
Michel Steen-Hansen, tlf. 4030 5230, msh@db.dk
Katrine Ebdrup Damgaard, tlf. 2421 9029, katrine@danskkulturliv.dk