Kulturen får sin egen plads på Folkemødet 2022

Skrevet af

24. maj, 2022

Når Folkemødet 2022 åbner den 16. juni i Allinge på Bornholm, bliver det med en helt ny scene, nemlig Kulturens Plads. Ideen til Kulturens Plads opstod op til folkemødet i 2020, som dog blev aflyst pga. Corona. Sidan da er foreningen Dansk Kulturliv opstået, og de står nu bag Kulturens Plads, hvor sigtet er at samle hele kulturlivet, og sætte fokus på kulturens betydning for samfundet.

”Netop Folkemødet er et fantastisk sted at vise kulturens samfundsmæssige betydning, fordi så mange meningsdannere og helt almindelige mennesker samles på kryds og tværs. Derfor vil vi skabe nye formater og nye måder at diskutere kulturen og dens betydning på for det moderne samfund” siger Michel Steen-Hansen, vicebestyrelsesleder i Dansk Kulturliv.

Der er mange kulturelle organisationer, der bakker om initiativet Kulturens Plads på Folkemødet 2022.
Dansk Kulturliv består af interesseorganisationerne Dansk Live, Danmarks Biblioteksforening, Dansk Teater, Organisationen Danske Museer, Danske Koncert- og Kulturhuse samt Danske Ensembler, Orkestre og Operainstitutioner. Blandt de øvrige parter bag det omfattende program på Kulturens Plads er bl.a. Statens Kunstfond, Applaus, Tænketanken Fremtidens Biblioteker og Dansk Teater 300 år.

Folkemødets direktør Camilla Laudrup udtrykker stor begejstring for, at kulturen har fået sin egen plads på årets Folkemøde: “Folkemødet samler mennesker og en af grundstenene er den tillid, der er så allestedsnærværende i vores samfund. Og netop kulturlivet har en central aktie i, at vi dyrker og opretholder tilliden. Derfor er vi så glade for, at Kulturens Plads viser det danske kulturlivs betydning for og indflydelse på den demokratiske samtale.”

I løbet af Folkemødet vil en lang række af de politiske partiers kulturordførere holde Kulturens tale for publikum på Kulturens Plads. Her vil de komme med deres kulturpolitiske visioner for kulturen og ambitioner for fremtidens kulturliv. De vil desuden dykke ned i kulturens betydning for samfundet, det enkelte menneske og for demokratiet.

Derudover hilser Kulturens Plads blandt andre velkommen til Søren Brostrøm i en samtale om kultur og sundhed, Kasper Holten drøfter hvorfor vi skal have scenekunst i hele landet, Gitta Malling og Statens Kunstfond sætter fokus på kultur i grundskolen, og Henriette Laursen giver perspektiver på kulturens blinde vinkler.

Ifølge Michel Steen-Hansen, som også er direktør i Danmarks Biblioteksforening er det helt naturligt for bibliotekernes forening at være med til at skabe rammerne for en egentlig kulturscene på Folkemødet;
“Kulturen og i særdeleshed bibliotekerne er med til give mennesker mulighed for at deltage, og det gør de blandt andet ved at skabe debat og demokratiske samtaler”.

Kulturpolitikken har en stor betydning for hele vores samfund, fordi den afspejler alt det der sker mellem mennesker, hvad enten vi mødes og inspireres til koncerten, bliver udfordret på museet eller bevæges på teateret. Netop mødet mellem mennesker og de nære fællesskaber er der stor interesse for, men i den kulturpolitiske debat opleves det ofte, at det nære og lokale kulturliv ude i landet er nærmest fraværende i debatrummet. Det er dybest set det, Kulturens Plads vil styrke.

“Der bliver ofte diskuteret overordnet statslig kulturpolitik, men det handler mest om de statslige institutioner, og det bliver ofte ved skåltalerne. Det skal der også stadig være plads til, men der er brug for at få sat mere fokus på kulturens helt nære betydning rundt omkring i det lokale kulturliv, og det bliver en af de vigtigste opgaver på Kulturens Plads.” siger Katrine Ebdrup Damgaard der er Organisations- og forretningsudvikler i Dansk Kulturliv og er den der har stået for programlægningen på Kulturens Plads.

Kulturens Plads vil under hele Folkemødet finde sted på adressen Lindeplads 2B i Allinge, i smørhullet mellem Gæstgiveren og Pilen.

For yderligere oplysninger, kontakt:
Michel Steen-Hansen, tlf. 4030 5230, msh@db.dk
Katrine Ebdrup Damgaard, tlf. 2421 9029, katrine@danskkulturliv.dk

Velkommen til Kulturens Plads på Folkemødet 2024

Programmet for Kulturens Plads er klar. Tre dages debatter og aktiviteter venter, arrangeret af Dansk Kulturliv i samarbejde med Applaus og Absalon.

Kulturens veje til forandring

Vær med til at starte en kulturpolitisk samtale om, hvordan der skabes bedre adgang til kunst og kultur for unge i udskolingsalderen og opefter.

Dansk Kulturliv samler folkemødets kulturdebatter på Kulturens Plads

Dansk Kulturliv lancerer et alsidigt program for Kulturens Plads på Folkemødet og inviterer igen i år alle kunst- og kulturinteresserede gæster på Folkemødet 2023 forbi det ...

Open Call: Skal I skabe kulturdebat på Kulturens Plads?

Kulturens Plads er rammen om den kulturpolitiske debat på Folkemødet på Bornholm, og I kan også være med til at skabe debatten. I Danmarks Biblioteksforening ønsker vi ...

Live fra Folkemødet 19/6 – præsentation af folkehøringernes idekatalog

Bibliotekerne har for vane at deltage aktivt på Folkemødet. I år vil bibliotekernes aftryk på Folkemødet især handle om demokratiudvikling. Forud for Folkemødet 2021 har ...

Folkehøringer 2021

De danske folkebiblioteker inviterer til folkehøringer – kom med din idé!Hvordan skaber vi kontakt mellem mennesker, som er uenige? Hvordan får vi noget konstruktivt ud ...

Folkemødet i Allinge

FOLKEMØDET på Bornholm slog med 114.000 besøgende igen sin egen rekord med FN’s verdensmål som overordnet fokus. Årets tre biblioteksdebatter var velbesøgte og satte ...

Kulturen på Plads til Folkemøde 2020

Når Folkemøde 2020 åbner den 11. juni i Allinge på Bornholm, bliver det med et helt nyt tiltag, nemlig Kulturens Plads.Hele 14 kulturelle organisationer er gået sammen om at ...