Bibliotekerne og FNs Verdensmål

Skrevet af

Danmarks Biblioteksforening

26 oktober, 2020

DB2030 er et netværk for alle der arbejder med FN’s Verdensmål og som vil være med til at skabe en folkelig forankring gennem bibliotekerne.

I maj 2019 nedsatte Danmarks Biblioteksforening på en konference om den folkelige forankring af verdensmålene taskforcen DB2030 under overskriften “Verdensmålene, folket, bibliotekerne og den fælles indsats”.

Dette udviklede sig hurtigt til netværket DB2030 bestående af biblioteksfolk, grønne NGOere og andre institutioner der har fokus på verdensmål, klima og bæredygtighed.

Hent Bibliotekernees Verdensmålerklæring.

Netværket består i dag af en række verdensmålsorganisationer, biblioteksorganisationer, biblioteker og andre institutioner.

Vil du være med, så skriv til tsr@db.dk

Et overordnet formål med netværket er  at udvikle et kompetenceforløb i verdensmål, i første omgang for biblioteksansatte, men på sigt for borgerne. Idéen er at udnytte den viden, der ligger i de enkelte organisationer og få det skaleret ud via de 98 folkebiblioteker i Danmark. Herunder at opbygge kompetencer til at aktivere borgerne til reel handling.

Verdens Bedste Løsninger

DB2030 stod bag konferencen Verdens Bedste Løsninger som gav masser af ideer til hvordan man skaber en folkelig forankring omkring FN verdensmål. Som udløber af konferencen arbejder DB2030 nu med en række initiativer f.eks.:

  • FN verdensmålscertificering til biblioterne
  • Bibliotekernes Verdensmålserklæring; Et manifest som organisationer og biblioteket kan tilslutte sig om” Biblioteket som vidensinstitution er indgang til alle verdensmål – information, viden og fakta som den ene del og biblioteket som proaktiv spiller, der med initiativer, facilitering og borgerinddragelse kan medvirke til konkrete handlinger og forandringer som den anden del”
  • Henvendelse til regeringen om at Biblioteket kan drive den folkelige forankring af verdensmål – se brevet
  • Henvendelse til Europakommissionen om at bruge bibliotekerne til at skabe en folkelig forankring af verdensmålene ved at bruge bibliotekerne
  • Kompetenceudviklingsforløb om at skabe folkelig forankring gennem bibliotekerne
  • Projekt om at bruge ældre som FN verdensmålsgenerator

Og meget mere som du kan få indflydelse på.

Læs mere om konferencen “Verdens Bedste Løsninger” her, og se eller gense oplæg fra dagen i videoen herunder:

Baggrund

Verdens Bedste Løsninger
– masser af ideer til hvordan man skaber en folkelig forankring omkring FN verdensmål

Bæredygtighed 2030
Folkebibliotekets rolle
Artikel fra Danmarks Biblioteker nr. 3, 2019

Verdensmålene og partnerskaber
Artikel fra Danmarks Biblioteker nr. 2, 2019

FN Verdensmål 2030
Hvad gør bibliotekerne for at nå dem?
Artikel fra Danmarks Biblioteker nr. 6, 2018

Libraries, Development and the United Nations 2030 Agenda
IFLAs temaside om FNs verdensmål

Velkommen til det nye db.dk

Danmarks Biblioteksforenings hjemmeside har fået nyt udseende og en mere enkel struktur. Efter ca. 10 år med den gamle side, har vi frisket designet op, og ikke mindst ryddet op ...

Rammerne på plads for Kulturens Analyseinstitut

Regeringen og aftalepartierne bag finansloven for 2022 er blevet enige om rammerne for et nyt Kulturens Analyseinstitut. Instituttet skal ligge i Roskilde og skal sørge for nye ...