Biblioteket i samfundets tjeneste

Skrevet af

20. april, 2022

I de næste to dage finder Det Bibliotekspolitiske Topmøde sted i Aalborg. Her samles omkring 500 kulturpolitikere og fagfolk fra den danske biblioteksverden til debat om at udvikle med kultur, med fokus på hvordan vi udvikler potentialet i Danmarks mest besøgte kulturinstitution biblioteket –  med andre ord biblioteket i samfundets tjeneste.

Er der noget de seneste års udvikling med Corona, nedlukninger og isolation har sat fokus på, er det kulturens betydning, både for det enkelte menneske, for fællesskabet og for hele samfundets udvikling. Som statsminister Mette Frederiksen udtrykte det den 2. april 2020: ”Nu hvor biblioteker, teatre, museer, biografer, koncertsale og højskoler holder lukket – opdager vi, hvor meget vi savner dem”.

Danmarks Biblioteksforening har inviteret Kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen til Topmødet, som kommer og fortæller om kulturpolitikkens betydning for samfundet og bibliotekernes rolle som den lokale public service-institution. Og efterfølgende perspektiverer hun det sammen med Lisbeth Knudsen, strategidirektør i Mandag Morgen, i en samtale om en national kulturpolitik med kommunale perspektiver og samfundsansvaret for den digitale ulighed.

Kulturen er helt essentiel for samfundsudviklingen. Opgaven med at skabe debat og samtale er ikke kun væsentlig for fortsat at udvikle og styrke bibliotekets samfundsmæssige virksomhed, men fordi biblioteket bør spille en helt central rolle i at bidrage til at sikre og udvikle demokratiet. Fokus er derfor at se på og aktivt at tænke kultur og biblioteker som en velfærdsydelse.

For Danmarks Biblioteksforeningen er det derfor også væsentligt at mere aktivt at få indtænkt bibliotekerne i den medieaftale, som lige nu forhandles på Christiansborg. Alene overskriften på regeringens udspil ”Den demokratiske samtale skal styrkes; udspil til ny medieaftale” er som skabt til bibliotekets fundament, siger Danmarks Biblioteksforeningsformand Steen Bording Andersen (A) og fortsætter:

”Alt sammen kan være starten til at man påbegynder en proces mod en ny bibliotekslov, der styrker og understreger folkebibliotekernes rolle som public-service institution, som rammen om den lokale debat, og for at understrege vigtigheden i at sikre borgerne fri og lige adgang til alle typer information – som man f.eks. kender fra den norske bibliotekslov.”

Topmødet indledes af Lea Korsgaard, stifter af Zetlands og bestyrelsesformand for Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, som ser nærmere på kulturen som public service, og de mange udfordringer som samfundet og demokratiet udfordres aktuelt på mange niveauer af øget polarisering og fake news.

Oplyste medborgere har altid været en forudsætning for det danske demokrati. Public servicemedier og institutioner som bibliotekerne skal fortsat aktivt understøtte og være garant for valid oplysning til borgerne, men hvordan sikrer vi det?

Dette og meget andet er på dagsordenen på det Bibliotekspolitiske Topmøde den 21. og 22. april 2022 i Aalborg Kongres og Kultur Center.

For yderligere oplysninger, kontakt Danmarks Biblioteksforening
Formand Steen Bording Andersen (A), tlf. 3057 9985
Direktør Michael Steen-Hansen, tlf. 4030 5230

Pressen er velkommen på Topmødet.
Ønskes deltagelse, kontakt venligst informationskonsulent Michael Hartz Larsen, tlf. 2284 0865

Det Bibliotekspolitiske Topmøde 24. og 25. april 2025

Sæt kryds i kalenderen ved den 24. og 25. april 2025, hvor Det Bibliotekspolitiske Topmøde indtager kulturhotellet HØJHUSET i Herning.

Tilbageblik på Det Bibliotekspolitiske Topmøde 2024

Oplæg, billeder og videoer, og alt muligt andet fra Topmødet, er nu tilgængeligt på Topmødets hjemmeside.

Kultur som løsning i en krisetid

Det Bibliotekspolitiske Topmøde 2024 sætter fokus på hvordan kultur og biblioteker er med til at skabe trivsel, bæredygtig udvikling og få flere til at tage del i demokratiet.

Trendspottere 2024

Deltagerne på det Bibliotekspolitiske Topmøde får mulighed for på allernærmeste hold at se nærmere på aktuelle trendspottende projekter fra landets biblioteker.

Sådan styrker vi danske børns læseevner

Vi har en regulær læsekrise, er budskabet fra Simon Skov Fougt, som på Det Bibliotekspolitiske Topmøde 2024 giver et grundigt indblik i hvorfor (fanden) de unge ikke læser.

Trendspottere på Topmødet

På Det Bibliotekspolitiske Topmøde 2024 er der igen mulighed for at blive inspireret og få gode ideer med hjem, når årets Trendspottere præsenterer spændende projekter fra ...

Forsker: Derfor er udlån ikke bibliotekets vigtigste opgave

“Danmark har brug for bibliotekerne. Og vi har brug for, at de udvikler sig, så de stadig er relevante. Det vigtigste er ikke længere at udlåne bøger.” Sådan ...

Skal din kommune være vært for Det Bibliotekspolitiske Topmøde?

Det Bibliotekspolitiske Topmøde afholdes hvert år et nyt sted i Danmark. I de senere år har mødet tiltrukket mellem 400 og 500 politikere og fagfolk fra hele landet, som ...